Nattelangs
Roman
I romanen Nattelangs møter vi John Alstad som tar jobb som ingeniør i en liten kommune i Finnmark, for å samle yrkeserfaring. Han møter et tett og lukket bygdemiljø, og gradvis brytes han ned av at han ikke forstår de sosiale kodene. Eller er det egentlig sånn? Det er John Alstad som fører ordet i denne romanen og kan vi egentlig stole på hans fremstilling?
Om Nattelangs
«Imponerende debut
La det være sagt med en gang: Gro Jørstad Nilsen imponerer i sitt debutarbeid. I likhet med at ethvert menneske er en gåte, er også all god fiksjon nettopp det. Denne romanen godtgjør dobbeltmysteriet. Legg så til umiskjennelig kafkaske undertoner og de spørsmålstegn man kan sette ved jeg-fortellerens pålitlighet, så har man Nattelangs i et strukturelt nøtteskall.»
Terje Stemland, Aftenposten
«Det er en merkelig, tett stemning i denne levende skildringen av en bygd nordpå.»
Bergens Tidende
[score] «Bergens-baserte Gro Jørstad Nilsen debuterer med en stilsikker og elegant komponert roman.»
Bjørn Tore Brøske, Bergensavisen
«Nattelangs er Gro Jørstad Nilsens debut. Det er en roman som fengsler, blant annet med den tette, til tider klaustrofobiske stemningen, med friske dialoger, med vage hentydninger og med gåter, både i teksten og i selve handlingen. Det er en uhyggelig, men klok liten bok, en roman å gruble på og tenke rundt.»
Jørgen Alnæs, Dagsavisen
«Nattelangs fortel om norsk røynd, utfordrar stereotypar, og er eit elegant stykke skrivekunst»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad
«Språket er kontant og effektivt. Her har vi i det hele å gjøre med en dyktig debutant som er seg bevisst sine litterære virkemidler»
Øystein Rottem, Dagbladet
«Det ligger en uro i denne lille, tette romanen, en uhyggestemning som ikke tar slutt. Gro Jørstad Nilsen er dyktig i å skape uhyggen, det være seg gjennom det som ikke blir sagt, gjennom små tvetydige replikker, eller ved jeg-fortelleren Johns økende redsel og stadig mer plagede sinn. Hun er også god til å skildre mannfolk-fellesskap, der den innforståtte tausheten kan knekke hvem det skal være.»
Anne Cathrine Straume, NRK.no
«Den subjektive fremstillingen av Korsviks dystre, gåtefulle og uhyggelige univers er troverdig og intenst formidlet.»
Mari Nymoen, Adresseavisa
«Møtet mellom kystsamfunnet og den keitete søringen som ankommer full av forventninger, men helt uten evne til å knekke lokale koder, er glimrende beskrevet i denne boken. Forfatteren virker uhyre treffsikker der hun lar kulturforskjellene avspeile seg i selve kommunikasjonsformen, hvordan John i sin iver stadig bringer feil emner på bane, eller stiller feil spørsmål til feil personer, mens finnmarkingene på sin side tålmodig råder ham til å «gå på pøben. Der træff du folk».»
Knut Faldbakken, VG