Under flammetårnet
Dikt i samling
Under flammetårnet utgis i anledning Per Jonassens 70-årsdag, og samler hans seks første diktsamlinger, fra debutsamlingen Nattlamper (1998) til samlingen Alt som ikke fins (2011). Per Jonassen har med diktsamlingene sine etablert seg som en poet «i den øverste divisjonen», slik Klassekampens anmelder formulerte det i anledning boken Natt i et ødeland (2002). Det er det lakoniske og likefremme uttrykket som særpreger Jonassens diktning. Han henter gjerne motivene sine fra det hverdagslige og fra arbeids- og sjømannsliv, og diktene har musikalitet, vidd og humor. Forfatterskapet vitner om en jordbunden poet med et sterkt sosialt engasjement. Steinar Opstad har skrevet et nydelig etterord.
Om Under flammetårnet
[score] «Dette er gjennomtenkt poesi, opptatt av sosiale relasjoner og politiske krefters spill mer enn metafysikk og det hinsidige. Jordnære dikt på den fruktbare måten. Ikke den traurige.»
Arne Hugo Stølan, VG
«Jonassens forfatterskap fortjener utvilsomt flere lesere. [...] Arbeidertilhørighetens korthugde stemme føyes solid sammen med en forkjærlighet for høystemt velklang, uten at det ene skygger for det andre.»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet
«Dikta til Per Jonassen står fram som ein særeigen legering av kjærleiken til dei treffande bileta, den vesle poengterte historia og eit språk henta frå manuelle arbeidsprosessar. I tillegg er det verdt å heve fram den slåande, korthogne stilen, med skarpe formuleringar fortetta til bitre innsikter.»
Sindre Ekrheim, Dag og Tid
«Viktig poetisk forfatterskap.
Diktene rommer både den fortvilte gapskratten, den dystre ettertanken og det mildt overgivne smilet. Dette er gjennomtenkt poesi, opptatt av sosiale relasjoner og politiske krefters spill mer enn metafysikk og det hinsidige. Jordnære dikt på den fruktbare måten. Ikke den traurige.»
Arne Hugo Stølan, VG - Årets beste diktbøker 2017
«Jag gillar verkligen hur Jonassen avstår från den typ av rebuspoesi som brukar premieras. Han väljer en mer saklig ton. Det är också pessimism utan gnäll, och jag kan inte låta bli att tycka att dikterna blir mer och mer uppsluppna ju längre jag kommer i den här boken.
[...]
Det här är en bok som jag kommer att plocka fram när jag behöver påminna mig hur förtrollningen går till: "ingenting är enklare", som Tranströmer sa.»
Björn Kohlström, Bernur