Nøkkerosene

Nøkkerosene er en roman som i dagboksform beskriver hverdagslige hendelser og observasjoner. Etter et sykehusopphold flytter jeg-personen hjem til sin mor. Romanen handler om skamfølelsen knyttet til det å være avhengig av hjelp fra sine nærmeste i voksen alder, men også kjærligheten. Underveis stiller jeg-personen seg eksistensielle spørsmål, blant annet om nye omgivelser vil gjøre det lettere å tenke på nye måter, og om det er mulig å bli et bedre menneske for seg selv og dem man er glad i.

Nøkkerosene er en ærlig og vakker roman om oppbrudd, frykt for forandringer og problemer med å omstille seg, men også erkjennelsen av at endring er nødvendig.

Om Nøkkerosene

«Med eit både poetisk og essayistisk uttrykk er Anne Helene Guddal blant dei sterkaste stemmene i den unge litteraturen. [...] Nøkkerosene demonstrerer kor rikt kortformatet kan vere, og at Guddal på sitt beste kombinerer eit høgt refleksjonsnivå med språkleg presisjon. Trass ambivalensen, skamma og det beskjedne formatet, går det difor ei løftande rørsle gjennom sidene.»
Merete Røsvik, Klassekampen

«Denne romanen minner oss om hvorfor vi leser bøker.»
Kenneth Moe, Aftenposten – Årets beste bøker 2018

«Få mennesker har skrevet så kort og godt om frykten for forandring, og samtidig om den tverre viljen under frykten, den viljen som også vet at frykten kan overvinnes, at livet kan tas tilbake.»
Eskil Skjeldal, Vårt Land

«Slik held Nøkkerosene fast ved noko høgst individuelt og uforsonleg på same tid som den raust deler eit eksistensielt alvor med lesaren.»
Margunn Vikingstad, Morgenbladet 

«Om det er djevelen eller engelen som ligger i detaljene, så har Guddal tatt dét inn over seg: Man må gå tett på. Helt inntil. Det er da litteraturen virker. På sitt beste gløder det.»
Anne Cathrine Straume, NRK

«Nøkkerosene er komponert av en samling korte, essayistiske og dagboksakrige kapitler. En slik form krever en sterk penn for at resultatet skal unngå å bli vagt eller springende. Det blir det ikke her, mye på grunn av Guddals bevisste temperering av språket, som gjør prosaen presis og åpnende.»
Sandra Lillebø, Vagant

«Boken drives først og fremst videre av den distinkte jeg-fortelleren, som alene gjør den til en av de beste norske romanene jeg har lest på en stund.»
Kenneth Moe, Aftenposten

«Refleksjonene spenner over flerfoldige tema, som kropp og sykdom, kjærlighet, politikk, språk og litteratur. På sitt beste gjør Guddal det som ofte kjennetegner stor litteratur, nemlig at den lar oss se ting på nye måter, fra andre vinkler, og underliggjør og problematiserer det kjente. [...] Romanen glir dermed fint inn i et ungt forfatterskap som utmerker seg som ualminnelig originalt og interessant.»
Erlen Liisberg, BT

«Nøkkerosene er en av de sterkeste romanene fra i år. [...] Anne Helene Guddal skaper med dette en sterk psykologisk dybde, og det med enkle midler.»
Even Teistung, Universitas

«Uten å måtte ty til spektakulære eller altfor private betroelser, får hun frem sårbarheten i å skulle møte verden på ny etter å ha vært helt på bunnen, vel vitende om at det er en uviss og skjør tilstand. Ikke minst fordi skammen over å ha vært en byrde for sine nærmeste hele tiden truer med å ta overhånd, og trekke henne ned igjen.
Likevel er dette en oppløftende bok, til tross for mørke undertoner og økonomien som krever at hun flytter inn i morens kjeller. Tittelen er velvalgt: Nøkkeroser kan som kjent være farlige om man vikler seg inn i dem, men de også er noe av alt det vakre som fins i verden.»
Cathrine Strøm, Bibliotekene anbefaler, Lillehammer Byavis

«Lavmælt, vart og fint skildret. Et blikk inn i det å ha vært pasient, det å leve med en psykisk lidelse.»
Anita Ness, Artemisias Verden

«Guddal skriver med et direkte språk, men med mange undertoner. Jeg-personens frykt for endringer, men samtidig med viljen til å komme videre, er godt beskrevet. Her er små essays fra hverdag før og etter sammenbruddet satt sammen til en fortelling, som er både gripende, trist og vakker.»
Min bok- og maleblogg 

«Jeg anbefaler absolutt denne korte boken. Den er fullpakket med tanker som vekker noe. Jeg-personen stiller seg selv ganske eksistensielle spørsmål. En får sympati med henne. Men først og fremst får en innblikk i en vanskelig tid og hvordan tankene ikke alltid er til hjelp eller gjør oss friskere. Den handler også om det å bli bedre og å forandre seg.»
Astrid Terese Skjeggerud, Betraktninger – tanker om bøker

«I tillegg leste jeg Guddals nyeste roman, Nøkkerosene, som jeg også likte veldig godt.»
Kathleen Rani Hagen, Sukkerør

«Guddal opnar eit vindu inn til eit gjenkjenneleg rom. [...] kort bok, god lesing.»
Signe Braut, Eseløre

«Nøkkerosene er en fin og sterk skildring om psykisk sykdom og hvordan livet fortoner seg etter et sammenbrudd.»
Eli R. Gjengstø, Ellikkens bokhylle

«En sterk roman, og jeg vil tro at den gir et realistisk bilde av en person som er i ubalanse og hennes vei tilbake.»
Beathe Solberg, Beathes bokhjerte

«Jeg likte godt det jeg leste i Nøkkerosene»
Tine Sundal, Tine sin blogg – litteratur, kultur og tur

[score]«Dette er en frisk roman jeg er glad jeg har i bokhylla og kan titte i flere ganger.»
Helene Aspergerinformator