Jeg vil våkne til verden

Dikt

Kan man forsones med å være forlatt? Hvor skal man vende seg når en mor tar livet sitt? Hvordan erkjenne det som kanskje ikke kan erkjennes? Og hva gjør vi i naturen når naturen ikke kan forstå oss?

Jeg vil våkne til verden griper etter den døde, etter verden, og etter en forsonende forståelse av barndommen og døden. Sorg og frihetslengsel kommer til uttrykk som syner, fantasi og åpenbaringer, og skånselløse logiske observasjoner. Dette er en samling åpne og følelsesnære dikt som tross det triste bærer med seg en tillit til verden.

Om Jeg vil våkne til verden

«Utrolig nok en livfull, positiv og humørfylt diktsamling om å oppleve selvmord i nærmeste familie. En strålende debut.»
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen - Årets beste bøker 2020

«Det går år mellom hver gang noen debuterer med dikt av samme kvalitet, egenart og integritet som de Karoline Brændjord forærer oss.»
Espen Stueland, Klassekampen - Årets beste bøker 2020

«Åh.»
Trygve Riiser Gundersen, Klassekampen - Årets beste bøker 2020

«En oppfinnsom og levende bok, drektig med alvor. Morens selvmord skjer igjen og igjen gjennom de 79 sidene, det er forferdelig, forbløffende godt.»
Karin Haugen, Klassekampen - Årets beste bøker 2020

«Karoline Brændjord debuterer i høst med diktsamlingen Jeg vil våkne til verden, som er en virkelig åpenbaring av en bok. [...] Det er noe barokt og overskuddspreget over samlingens store variasjon i form og tone. Mange av diktene er umiddelbart forståelige, andre er gåtefulle, men de er skrevet med en nødvendighet og autoritet som gjør at de fremstår glassklare og sanne, omtrent slik religiøse tekster kan gjøre det. [...] Jeg får lyst til å utbryte ‘Vi har fått en ny dikter i Norge!’, slik Inger Hagerup gjorde etter å ha lest Gunvor Hofmos debutsamling Jeg vil hjem til menneskene i 1946. Hun var ‘grepet, rystet, betatt’ av diktene. Karoline Brændjord har skrevet en usedvanlig god debutsamling som også sørger over et tap, om enn i en annen tid, mot en helt annen kontekst. Dette er ikke like himmelropende politisk, men i høyeste grad eksistensielt. Jeg vil våkne til verden er en modig og medrivende debut, og en opplagt kandidat til Tarjei Vesaas’ debutantpris.»
Cathrine Strøm, Klassekampen

«Det här är en sensationellt bra diktsamling. [...] Brændjords bok är så vacker, så fantasifull, och så sann – sann både mot verkligheten och mot diktjaget självt, alltså mot det äkta i detta diktjags inre. Det är en undersökning av sorgens natur, och som sådan fungerar den vägledande för var och en som läser. Det blir då inte enbart hennes egen sorg, utan allas vår gemensamma sorg, och en hjälp för att klara det här livet som vi har blivit tilldelade. Eftersom sorgen inte är enkel: 'Dagen hun dødde ble jeg nummen [bedövad]. Jeg husker jeg tenkte: Hun er død. En dag kommer sorgen til å bli levende.'
Så vad gör man? Man lever vidare, helt enkelt. Karoline Brændjord har skrivit en bok för 2020 och för många många år framåt. Det är en bok som är lika tung som den är lätt, och som lyfter likt endast den riktiga litteraturen förmår, om det är på änglavingar eller annat kan vi låta vara osagt.»
Björn Kohlström, Bernur

«Her er det et bemerkelsesverdig estetisk mot i utforskningen av sorgens nådeløse grep om hjerte, sjel og tanker, og slik en åndskraft som lar oss få slippe splittelsen mellom ånd og natur. [...] Diktene står også suverent alene, for Karoline Brændjord har et krystallklart diktertalent.»
Freddy Fjellheim, Vårt Land

«Diktdebutanten Karoline Brændjord skriver uforferdet, vakkert og rammende om å finne fotfeste etter en mors selvmord. [...] Brændjord besitter en imponerende evne til å omskape en personlig erfaring, som vi nærmest er nødt til å anta at denne boken bygger på, til litteratur. [...] Brændjords poetiske register er med andre ord stort; hun skriver fryktløst og sikkert. Jeg vil våkne til verden kommer til å stå seg lenge.»
Katrine Heiberg, Morgenbladet

«En lysende litterær stemme.»
Anne Cathrine Straume, NRK 

«Imponerande diktdebut.»
Sindre Ekrheim, Humbaba

«Karoline Brændjords Jeg vil våkne til verden er en sterk debut og et sterkt stykke sorgarbeid. [...] Det er et blikk som stirrer ut på verden, men lengter 'hjem til et ansikt', og for leseren er det også en desperat ensomhet i møtet med versene. Det er som om jegets ansikt er vendt fra oss, og vi dras inn i blikket og utover mot fraværet. Ensomheten i denne fokaliseinga er en av bokas største styrker: Den inkluderer leseren i et slags samarbeid i sorgen - så kanskje fins det likevel en form for fohanding, eller til og med forsoning, i linjene?»
Sigrid E. Strømmen, Bokvennen Litterær Avis

«Fabelaktig diktdebut! [...] Det er mye sorg i denne samlingen, men det er også en lengsel som er meget sterk og som er til å ta og føle på. Dette var en utrolig sterk og medrivende diktsamling og jeg ser frem til mer fra forfatteren i fremtiden. [...] Anbefales på det sterkeste!»
Beathe Solberg, Beathes bibliotek

«Karoline Brændjords debut slår gnister. Fortellingen er nær, men universell. Naturlig, men naturstridig. Vond, men håpefull. Trassig, men forsonende. Komplekst og mangefasettert som naturen, livet, oss selv og våre relasjoner.»
Eli R. Gjengstø, Elikkens bokhylle

«Selv om det er en trist og sår smertefull bok, så er det så vakkert skrevet at det er en fryd å lese.»
Anita Ness, Artemisias verden

«Det er ikke tvil om at denne diktsamlingen kan ta pusten fra enhver.»
Tine Sundal, Tine sin blogg