Det stemmer ikke

Roman

En ettermiddag savna du noen som kunne se deg som den du ville være, ei som ville høre på alle de små historiene dine, og så fant du Marianne, som også fortalte deg noen av sine historier før hun krøyp opp i senga di og ble der med deg det meste av våren. En vinterdag dro du til legen, og da du var hjemme igjen hadde du kreft, og selv om alle de små historiene plutselig ble ubetydelige, så ville du ikke fortelle om kreften heller, for du ville jo ikke være en som har kreft.

Det stemmer ikke er ei fortelling om å se verdien av seg selv i andre, om aldri helt å nå fram dit man vil, og om hvor slitsomt det kan være å tråkke aleine gjennom sine egne tanker.

Om Det stemmer ikke

«Eivind Grip Fjærs debutroman konfronterer leseren med hvor hardt vi jobber for å fremstå i et godt lys, også for oss selv. […] Alt i alt er Det stemmer ikke en debutroman der det meste stemmer.»
Live Lundh, Morgenbladet 

«På sett og vis leser jeg dette som en utforskning av en moderne form for hyperintellektualiserende, ungt individ i møte med en kultur besatt av identitetsskapende fortellinger. […] Romanen gir innsikt i hvordan selvbevissthet og sosiologisering av eget liv kan legge seg som en hinne mellom deg og omverden, frata deg spontanitet og genuin menneskelig kontakt. […] Mye av dette er skarpt observert, skrevet i et imponerende språk. Best er romanen i sykdomspartiene; en stor, ytre hendelse gir både fortellingen og du-ets tanker en tiltrengt knagg. […] Men det finnes altså gull i denne elva, og det er gode grunner til å følge med på Grip Fjærs videre forfatterskap.»
Elise Winterthun, Klassekampen

[score] «God roman om å få kreft […] Forfatteren skriver som om han er flasket opp på det beste av norsk romankunst. Her er ikke en slapp setning. Her har alt en funksjon. Her fungerer alle, fra hovedpersonen til selv den fjerneste biperson, godt i sine roller, og særlig faller hun perifere, litt intrigante venninnen perfekt inn i hovedpersonens miljø og bidrar til å skape en troverdig ramme omkring en mann med tiltagende større avstand mellom seg og resten av verden.»
Fartein Horgar, Adresseavisen

«Det er en historie om å finne seg selv, om å ikke å ønske å bli identifisert som syk når man er syk, og om lengsel etter noe annet. Det er en velskrevet bok som løfter interessante spørsmål om vårt indre liv og menneskers iboende behov for bekreftelse fra andre.»
Thepastelreader