25. september-diktene

I 25. september-diktene samler Joakim Kjørsvik et utvalg av enkle, inderlige og ofte humoristiske kjærlighetsdikt han har skrevet til sin kone. Gjennom stadig nye, lekne, entusiastiske og overraskende måter å beskrive forelskelse og kjærlighet, skriver Joakim Kjørsvik frem en storslagen kjærlighetserklæring, og et bidrag til en fornying av moderne kjærlighetspoesi.

Om 25. september-diktene

[score] «Joakim Kjørsvik har skrevet høstens varmeste og gladeste dikt. Løp og kjøp, til deg selv - eller til noen du er glad i.»
Anders Neraal, Bok365

«Stemmen i Kjørsviks forfatterskap har alltid vært usedvanlig fri, og hans nye bok er intet unntak. Diktene har en Emil i Lønneberget-aktig frekkhet over seg, et grunnleggende «hvorfor ikke», et gutteaktig lurt, lite smil. Man blir glad av sånt. [...] Også i denne utgivelsen glimter Kjørsvik til med sin språklige oppfinnsomhet og glede over det absurde. Boka er spekket med blinkskudd, lekne og billedlige formuleringer som treffer umiddelbart. [...] Med sin nye diktbok befester Joakim Kjørsvik sin unike litterære stemme. Her leser vi om forbauselsen, oversvømmelsen, ømheten og den sprengende livsgleden som hører kjærligheten til.»
Thula Kopreitan, NRK

«De lengre diktene i samlingen har et forbløffende driv, og der poeten utvikler sine bilder over litt lengre strekk blir resultatet også mer interessant. Det gjelder for eksempel i diktet «Hun maler neglene gule», der hun-et i diktet biter negler og «[s]pytter en av dem mot himmelen», der den fester seg og blir en tynn nymåne.»
Carina Elisabeth Beddari, Krabben

«Guddommelig hverdag.»
Arve Kleiva, Vårt Land

«De [diktene] er spektakulære som et fyrverkeri og samtidig hverdagslige, all den tid forelskelsen finner sted på hjemmefester, i en taxi, i tankene alene på et hotellrom i Tromsø […]. Det er forfriskende å lese om moderne kjærlighet, som ikke handler om swiping, ghosting og skuffende onenightstands, slik mye av samtidslitteraturen har en lei tendens til å gjøre.»
Regine Stokstad, Dagens Næringsliv

«Det er lett å ta seg til å analysere Kjørsviks ulike ordvalg og stilleier, men det mest nærliggende er jo å la seg rive med av de gylne smulene av kriblende liv i denne elegant utporsjonerte lille boka.»
Sindre Andersen, Klassekampen

«25-september diktene er alle skrevet som en eloge til kjærligheten og til dikterens kone. Diktene er fulle av koloritt, frie i både form og uttrykk. Noen er stille og tenksomme, så blar man om til en humoristisk og livsbejaende erupsjon! Det er så man må smile. Varm om hjertet og litt glad blir man og. Kjørsvik viser igjen en forfriskende vilje og evne til å gå helt egne veier. Her er ingen forslitte klisjeer, ei heller beskrankninger i form av sensur av bildebruk, eller uttrykksform. Diktene er rett og slett små frivole utblåsninger, rett fra hjertet. Befriende å lese.»
Anders Neraal, Bok 365 - Årets beste diktbøker

«Så visar Kjørsvik vad kärlek innebär, att röra sig från dikotomin ”jag” och ”du” mot ett enande ”vi”, att allt av betydelse ligger i detta lilla pronomen. Hans dikt är en kärleksförklaring – till kvinnan han älskar, ja, men också till kärleken själv. En kärlek som kämpar med idyllen och missnöjet, där tankar och känslor inbegriper det ofördelaktiga likväl som det gynnsamma. Föremålet för hans kärlek är en ängel som släpar sina fotsulor i marken, men också en människa som bara råkar ha skänkts vingar. Vi är inte fastlåsta i våra positioner och i våra fördomar. Vi är rörliga och flytande i vår identitet, och Kjørsvik tar vara på dessa skiftningar i sina intelligent spänstiga dikter. En förälskad blick kan sätta oss i rörelse, ge oss en riktning, en mening och ett mål. Hans dikter fylls av ljus och leende, och likaså den som läser dem.»
Björn Kohlström, Bernur