Fra far

Roman

Nominert til Subjektprisen 2023 

Lene Berg var ni år gammel da hennes far, filmregissøren og forfatteren, Arnljot Berg ble arrestert i Paris, anklaget for drapet på sin tredje kone, Evelyne Zammit Berg. Dette dramatiske barndomsminnet er utgangspunktet for Fra far.

I Fra far undersøker Lene Berg farens liv og skjebne gjennom å blande egne minner og forestillinger med faktiske elementer som brev, psykiatriske rapporter, upubliserte og publiserte tekster, rettsdokumenter osv. Fra far blir dermed et møte mellom en levende og en død kunstner, mellom en far og en datter, en kvinne og en mann, og mellom nåtidens Norge og det landet Arnljot Berg levde og virket i. Resultatet er et forbløffende og gripende fortelling om et følsomt og talentfullt menneske, og samtidig en uvanlig skildring av en familie.

 

Om Fra far

«Prosaen hennes er alltid tydelig og spisset, noen ganger hektisk, noen ganger avstemt, ofte humoristisk. Fra far er åpenbart et verk av en erfaren kunstner, og Berg behersker ordene minst like godt som filmkameraet. Denne romanen har fellestrekk med minnearbeidet til Annie Ernaux, samt med foreldreportrett som Peter Handkes Kravløs ulykke (1972).»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

«Lene Bergs skjønnlitterære debut viser at hun er en like viktig forfatter om billedkunstner. [...] Lene Bergs debut kan minne om hennes undersøkende, essayistiske stil som er å finne i hennes filmverk, men den har en åpenbar egen verdi som litteratur. Hun skriver godt, nøkternt, og det emosjonelle trøkket brenner intenst og uten dramatikk. Dette er fremragende, lavmælt, og først og fremst et litterært kart over det enorme landskapet som minnearbeidet og tanken deler, og som vi trenger kunst og litteratur for å begripe.» 
Kjetil Røed, Kunstavisen

 

[score] «Kløktig roman om hvordan vi husker» 
Kjetil Korslund, Subjekt

[score] «La det straks nevnes at Lene Berg skriver en nydelig prosa. I tillegg til glitrende språk og smart komposisjon, har Fra far alle ingredienser vi kan ønske oss av en moderne bohemroman, en kunstnerroman og en kriminalroman med kulturell twist, med hele Europa som scene.»
Fartein Horgar, Adresseavisen

«Lene Bergs flerstemte tekst understreker hvor avhengig ‘sannheten’ er av øyet som ser. At utdrag fra et upublisert og etter mye å dømme selvbiografisk bokmanus Arnljot Berg etterlot seg, er inkludert, gjør dessuten at far og datter med romanen bokstavelig talt møtes i nok et medium.»  
Kåre Bulie, Klassekampen

«Det kan hende at forsøket på å forstå er umulig, men ut av det kommer heldigvis en litteratur som er fruktbar og fascinerende.»  
Sigrid Elise Strømmen, Vårt Land

«At det er en faktisk kriminell handling som er omdreiningspunktet i romanen, gjør historien intens, mens den lette fremstillingen holder leseren fast i boken.»    
Tine Sundal

«Jeg likte å lese boka. Jeg synes historien er fascinerende komponert med bruddstykker som settes sammen til en mosaikk, hvor hendelser gradvis blir avdekket til et større bilde. Dramaturgien fungerer bra, og man kan se at forfatteren selv er filmregissør og kunstner. Prosaen er vakker.»  
Anita Ness, Artemisias verden

«Med Fra far har Lene Berg skrevet en roman som overskrider motsetningene, og som, ved Arnljot Bergs eksempel, fremviser menneskets gåtefulle kompleksitet, som både rommer evnen til fullstendig destruksjon, men også til å elske. Lene Berg tar aldri moralsk stilling til hendelsene, men viser leseren, på en dypt engasjerende måte, en virkelighet som ikke går opp og som ikke fullt ut kan forstås. Bergs prosa er nøktern og følsom, og de språklige kollasjene er elegant sammenflettet på en måte som kan minne om bilder som prosjekteres på et lerret, men der sammenhengen mellom fragmentene bevares.»   
Hedia Haugen Ghanizadeh, BLA

«Lene Bergs heimstaddiktning fra Oslo er sjelden vare. Barnet Bergs perspektiv maner ikke bare frem far, men et Oslo fra en svunden tid. [...] Lene Berg har i dag skapt en lagvis rekonstruksjon som vekker mange assosiasjoner. For meg var det som å spise konfekt som barn. Noen biter brant av alkohol i munnen, andre fikk en varme til å spre seg i kroppen. Hun serverer Middelhav, psykiatri, seg selv, og svært dramatiske menneskeskjebner. Fremfor alt vekker hun et sug etter mer.»  
Ellen Lande, Ny Tid

«I boken finns också en kollision mellan prosans saklighet och de avgrundsdjupa känslor som avtäcks. Men skönlitteraturen kan i lyckosamma stunder försa samman det som är oförenligt. Är det ett sant porträtt av pappan? Nja, men det är äkta. I Norge kallar man den här typen av böcker för ‘verklighetslitteratur’, och det är nog en bättre term än vår ‘autofiktion’. Att Berg inte är rutinerad författare blir här en tillgång, då hon skriver en okonventionell roman som inte helt smidigt går att kategorisera.»
Björn Kohlström, Bernur

 

«Noe av kraften i Bergs roman om faren kommer fra de ulike stemmene – brev, arkivmateriale – og den sikre komposisjonen. Men aller best er de fortetta scenene.»  
Karin Haugen, Klassekampen – årets beste bøker