Utskudd

Noveller

Menneskene i Majken van Bruggens nye noveller befinner seg i utkanten av samfunnet, de kan kalles den tause majoritet eller de usynlige. I Utskudd handler det for eksempel om barn fra dysfunksjonelle familier, gamle og ensomme, og folk som har kjørt seg fast i stivnede relasjoner – alle kjenner de på utenforskap.

Sympatien i Utskudd ligger konsekvent hos karakterene som strever med å finne en plass i en verden som tilsynelatende ikke har rom for dem. Novellene er rå og usentimentale, og skrevet i et skarpt og korthugd språk, som gjør at skildringene av menneskene blir direkte, ekte og ømme.

Om Utskudd

[score] «Flott samling skarpskårne noveller. [...] Majken van Bruggen skildrer utenforskap og begjær med en presisjon og observasjonsevne som gjør alt svært gjenkjennelig.» 
Kjetil Korslund, Subjekt

«Majken van Bruggens noveller er gode på ein vond måte.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Stillest vann har dypest grunn er det noe som heter. Jeg føler dette uttrykket betegner Majken van Bruggens urovekkende og like formidable novellesamling Utskudd på to plan. Karakterene i novellene deler en felles skjebne helt i bunn: De står helt på kanten av samfunnet, og ingen ser. For det andre er historiene brettet ut i et så presist og uanstrengt og ekte og likevel sprakende språk. Det er ufattelig mye kraft i de enkle vendingene, og livssituasjonene i novellene er ubehagelig påtakelige. […] Anbefales!»
Joakim Tjøstheim, Litteraturviteren

[score] «Majken van Bruggen har et nydelig og godt språk og hun formidler på en heller usentimental måte, på grensen til rått enkelte ganger. Likevel blir jeg som leser helt satt ut av det som står, man er nesten nødt til å la seg bevege for hun skildrer noe som skjer ute i samfunnet vårt hver eneste dag. […] En aldeles nydelig novellesamling som jeg anbefaler på det varmeste!»
Beathe Solberg, Beathes bibliotek