Samlede noveller
Noveller
Jonny Halberg er en av Norges fremste forfattere og han har skrevet noveller, romaner, essays og filmmanus – alt av høyeste klasse. Novellene til Halberg er kondenserte perler om de tause, de utsatte og glemte på bygda og hører til blant forfatterens ypperste arbeid, ja, de er en snarvei inn i dette særpregede, realistiske forfatterskapet. Samlede noveller består av noveller fra samlingene Overgang til tertiær (1989), Gå under (1992) og Like nord for kirka (2016).
Om Samlede noveller
Om Overgang til tertiær (1989)
«Overgang til tertiær tyder på at en ung mann ved navn Jonny Berg også kan kunsten å skrive så hardkokte noveller at skallet slår sprekker.»
Tinic Talén, VG
Om Gå under (1992)
«Jonny Halberg viser i sin bok nummer to at den gode debuten i 1989 ikke var noe tilfeldig lykketreff. Hver eneste av historiene i årets novellesamling Gå under blir sittende i mellomgulvet lenge etter endt lesing.»
Knut Faldbakken, VG
Om Like nord for kirka (2016)
«Historiene står fram like råskårne og perfekte som stubber røsket opp av jorda, med sprikende røtter og sprukken bark. Livet er fanken ikke så lett som avholdsfolk vil ha det til.»
Fredrik Wandrup, Dagbladet
Om Samlede noveller
«Som helhet er Samlede noveller et fascinerende forfatterportrett, en fortettet demonstrasjon av Halbergs kunstneriske utvikling.»
Leif Bull, DN
«Jonny Halberg skriv meisterleg om sinte unge menn og gamle mannfolk.»
«Alle novellene er gode, men om eg skal løfte fram eit knippe som er svært gode, fell valet på ‘Svastika’ frå debuten, om ein fest på lokalet der ein fyr stiller opp med eit hakekors på armen fordi han kjenner at reviret hans er truga av innvandrarar. Svært gode er også ‘Ragg’ frå Gå under, om det ømme under ei hard overflate, og ‘Hjelpere»’, som med humor skildrar eit mislykka bankran. I Like nord for kirka er tittelnovella eit meisterstykke av stor skrivekunst, mens ‘Fekastad’, skriven på dialekt, fører tanken mot Thure Erik Lund og dei raringane frå Modum som han omgåst.
Å lese Jonny Halberg får tida til å stanse og skru seg tilbake til den gongen bensinprisen var 2,90. Eit herleg gjensyn, både med bensinpris og stor skrivekunst.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid