Flommen

Roman

I Jonny Halbergs roman Flommen er det to hovedpersoner, en forfyllet småbruker og en politibetjent. Når flommen kommer, blir småbruker-familien drevet fra gården og inn til byen, men der vil ingen ha noe med dem å gjøre. Politibetjenten prøver å hjelpe småbrukeren og hans familie, men alt han gjør blir snudd til sin motsetning.

Flommen er en moderne familiekrønike. Det er en roman om menneskers hovmod og dårskap og om savn og kjærlighet. Nok en gang viser Jonny Halberg seg som en av våre fremste romanforfattere.

Om Flommen

«Flommen er ingen lystreise, det er tidvis vond lesning, men en udelt litterær nytelse. Eller for å kaste alle hemninger: Himmel og hav for en roman!»
Terje Stemland, Aftenposten 

«Realistisk fortellerkunst på sitt aller beste, mesterlig i sin menneskeskildring, sannferdig som fortelling og ekte som kunst.»
Øystein Rottem, Dagbladet 

«Halberg viser igjen et usedvanlig fortellertalent.»
Morten Abrahamsen, VG 

«Det er lenge siden jeg har lest en tekst der den underliggende fortellerstemmen er så sterk, klar og nærgående som hos Jonny Halberg i Flommen. Fortellingen kastes fremover av en prosa som konkret, hardt og stinn av innhold tvinger leseren inn i en virkelighet det ikke nytter å forlate før det hele er over. Og knapt nok da.»
Leif Ekle, NRK P2 

«Stilsikker katastrofeberetning fra Halberg.»
Trond Haugen, Dagsavisen 

«Flaumen fløymer over alle breidder og let ingenting liggje trygt eller urørt. Dette er ein litterær storflaum.»
Nora Simonhjell, Dag og Tid 

«Sterk roman om naturen inne i oss - og utenfor.»
Atle Næss, Stavanger Aftenblad 

«Fortellerkunst på sitt aller beste.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende 

«Flommen er uhyggelig bra. Og Jonny Halberg en mesterlig forteller.»
Ann Kristin Frøystad, Bergensavisen 

«Til slutt må forfatter Jonny Halbergs eminente språk nevnes. Han presenterer en sterk og klar men samtidig hard og nærgående fortellerstemme, så spekket med innhold at det er umulig å legge boken fra seg. Det er ikke uten grunn han har blitt sammenlignet med størrelser som William Faulkner og Walt Whitman.»
Simon Malkenes, Fredriksstad Blad 

«Flommen er i hvert fall kort og godt en klaustrofobisk perle av en fortelling. En intens, dirrende sak som river deg langsomt med og setter dype avtrykk i leserbevisstheten lenge etter at boken er lagt vekk. Anbefales på det varmeste!»
Kjeld-Willy Hansen, Østlands-posten 

«Flommen står støtt og solid i høstens bokflom og rager høyt over den jevne masse som flyter stritt og støyende forbi. Det er en imponerende demonstrasjon av litterær oppdrift vi er vitne til.»
Ottar Lerstad, Gudbrandsdølen Dagningen 

«Glitrende romanprosjekt.»
Kjell Eriksson, Moss Dagblad 

«Jonny Halberg står frem som en romanforfatter i elitedivisjonen, og fortsetter sin fine fremgang siden debuten med novellesamlingen Overgang til tertiær fra 1989.»
Thomas Tønnessen, Bærumsposten 

Om den danske utgaven, Oversvømmelsen:

 «Den er spænnende som en kriminalroman, underholdende som en Spielbergfilm og fremfor alt generøs og forførende. Men Jonny Halbergs portræt av nutidsmennesket og det moderne, vestlige samfunn er bestemt ikke flatterende. Det ville alt sammen ikke være til at bære hvis det ikke var for Jonny Halberg skriver sin roman med mesterlig beherskelse af sprog og handling. Det er lenge siden man har læst en så chokerende nærværende roman.»
Bent Vinn Nielsen, Informationen 

«Innen jeg kloger mig på den her norske roman, vil jeg lige slå fast at den berøvede mig min nattesøvn igår. Jeg skulle lese lidt, mens jeg børstede tænder, og der sad jeg til kl 01.00. Ikke fordi Oversvømmelsen er uudholdeligt spænnende eller æstetisk helt vild, jeg havde bare ikke lyst til at holde op.»
Jon Helt Haarder, Jyllandsposten