Tvillingen

Roman

Adam Egeberg vender tilbake til barndomshjemmet etter år som uheldig finansmann. Moren er forsvunnet, og hans tilbakestående bror har låst seg inne på rommet sitt og nekter å komme ut. Knuget av skyldfølelse overfor denne familietragedien tar han med seg broren på reise til bygda Straume, hvor farens familie kommer fra. Straume er tilsynelatende en bakevje i tidens elv.

Tvillingen er en roman om livene til en langt fra normal familie i to generasjoner, og om to brødre som blir nødt til å leve sammen etter åtte års atskillelse.

Om Tvillingen

«Begynnelsen, kanskje særlig innledningen av Tvillingen, er trolig noe av det mest sugende Jonny Halberg noensinne har skrevet.»
Terje Stemland, Aftenposten

«Dette er en sarkastisk, mørk og sterk roman.»
Klaus Rothstein, Dagbladet

«Jeg sitter igjen med flere ubesvarte spørsmål enn da jeg startet å lese. Men hva gjør det? Det vare blikket for detaljene, de fine bildene, dialog mellom mennesker av skiftende sinnsstemning. Det er der til fulle - alt sammen og litt til.»
Leif Ekle, NRK P2

«Halberg framstår som en bunn ærlig forfatter med vilje og evne til å portrettere det skrøpelige mennesket. Jamført med denne boka framstår mange andre norske romaner som unnvikende og feige.»
Knut Hoem, NRK Frokost-TV

«Fremragende og spennende om familieforhold på et sted ved Trøndelagskysten, der fortielser og hemmeligheter har skapt ugjerninger og sorg. Nok en helstøpt roman av Halberg; med mennesker med så mye dissonanser i seg at de fremstår som skjøre og troverdige personer. En kompleks roman om livets skrøpeligheter, der fortidens handlinger blir overført til generasjoner som blir lidende på grunn av forfedrenes synder. For dette er en realistisk og energisk slektsroman, med arketypiske og klassiske tema. Selvmord og homofili, kjærlighet og svik.»
Stein Roll, Adresseavisa

«Halberg er ein glitrande forteljar. Det demonstrerer han til fullnads også i denne romanen, som, etter mi meining, grunnleggande handlar om øydelagde familietilhøve.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

«Jonny Halberg fortsetter utforskningen av mørket i menneskene. Med Tvillingen har han levert sin mest helstøpte roman, med rå realisme, talende taushet og - humor!»
Bjørn Tore Brøske, Bergensavisen

«Adam er en mann av vår tid. Han er feig, unnvikende, og han ønsker fred. Han tør verken gi slipp, blottstille seg eller gi seg over. Det er typisk. Familien hans er helt klart en original gjeng, men problemene hans er likefullt allmenne. Vi må lese mer Halberg.»
Marius Lien, Natt og Dag

«Tvillingen er en god leseopplevelse. Selv om grunntonen er dyster, drives handlingen fram av søken etter sannhet og et bedre liv.»
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

«Igjen har Halberg foretatt et dypdykk ned i de mørkeste avkrokene av sinn og sted for å lete etter de svarteste, styggeste, mest forbudte hemmelighetene som styrer menneskenes liv. Og det skaper en livsopplevelse preget av en knugende dysterhet som ikke et øyeblikk får slippe taket. Denne mørke grunnstemningen kan understøtte den særegne tyngden som preger alle Halbergs bøker. På sitt beste oppviser boka en sjelden kraft i framstillingen.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Fremfor alt foretar Halberg et dypdykk i sinnets irrganger. Det er han en spesialist på. Det er noe Ibsensk over hans evne til å skrelle av lag på lag, få skjeletter til å ramle ut av skapene. Dette er på sett og vis en moderne versjon av «Gengangere». Dertil har Jonny Halberg en sterk fortellerstemme. Beretningen suger fast i deg fra første linje.»
Geir Løvli, Fredriksstad Blad

«Halberg behersker imidlertid antydningens kunst langt bedre enn de fleste forfattere det er naturlig å sammenligne ham med - dette er en finstemt, bunnsolid fortelling smekkfull av nyanser, med hovedpersoner det er umulig å la være å føle for - og med. Feighet, forkjærte valg og arvesynd - store temaer - behandles med en språklig følsomhet og presisjon som er sjelden i norsk litteratur.
Kort sagt: Jonny Halberg er en av våre fremste forfattere. Dette er hans beste bok. Les den.»
Marius Asp, Spirit

«Tvillingen er en historie om svik og bedrag, og historien er drivende og godt fortalt. Den er ikke helt som andre romaner. Halbergs stil er original.»
Anna Krakstad, Agderposten