Perlebryggeriet

Roman

Den norske jenta Jo kommer til byen Aybourne for å studere biologi. Hun flytter inn til den merkelige Carral, som bor alene i et nedlagt bryggeri og leser kjærlighetsromaner. Huset viser seg å leve sitt eget liv, preget av forråtnelse og gjæring, og umerkelig begynner de to kvinnenes liv å gli over i hverandre. Begge innleder også et forhold til naboen Pym. En dag går det for langt, og virkeligheten viskes ut og blandes med Jos biologipensum, Carrals romaner og bryggeriets historie.

Om Perlebryggeriet

«Jenny Hval er både original, dristig og kompromissløs i sin debutroman.»
Sindre Hovdenakk, VG

«Jenny Hval er både musiker og litterat. Hun har skrevet en kortfattet og underfundig liten fortelling om kjærlighet, bryggeridrift og kunstens forhold til livet.»
Fredrik Wandrup, Dagbladet - i spalten «Fem tips til romaner»

«Og det er her Jenny Hval viser at hun har noe å fare med som forfatter, som talskvinne for en slags håndgripelig dekadanse. Selve grepet er dristig, og faren for å ende i det språklig uhåndgripelige, der en uklar drømmeverden overtrumfer virkeligheten, er avgjort til stede. Men Hval pøser på med berøringer og hudfølelser, hørsel, lukter og smaker, og makter derigjennom å skape en overveldende mangeklang av det sanselige, et sensuelt dirr. Overgangene fra det realistiske til den gradvise utflyting til et nivå over eller utover, viser en ambisiøs og skrivefør debutant som prøver å løfte tilværelsens små temaer til noe større, til litteratur.»
Terje Stemland, Aftenposten

«Fruktbar litterær gjæringsprosess.
Engasjerende erotisk-dyrisk drømmespill.»
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende

«Hval staker ut en helt egen vei med denne romanen, som er befriende atypisk for sin tid. Hun hengir seg til et sanselig og poetisk språk, og bygger opp et egenartet univers, hvor de fysiske lovene blir opphevet og hvor naturkatastrofen får en poetisk dimensjon: Aybourne ligger plutselig under vann. Hval undersøker hva det vil si å være til i en verden ute av balanse, hva det vil si å filosofere med utgangspunkt i en blødende kvinnekropp. Når Jo legger seg selv under lupen, ser hun seg slik: «som om jeg lekker ut i rommet og løste meg opp, rant ut gjennom mitt eget blodige skritt som svart saft fra et råttent kjernehus». At kroppen blør, blir til et kraftfullt og poetisk bilde på et jeg - en måte å være til på - som strømmer ut i en fysisk forbindelse med omverdenen.»
Susanne Christensen, Klassekampen

«Jenny Hval har skrive ein samansett, fascinerande og mangetydig tekst med innslag av det groteske og kvalmande.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Knallsterk, original debutbok fra Rockettothesky.»
Gerd Elin Stava Sandve i Boktips i Dagsavisen

«Prosan är febrig, lågintensiv och bultande, rytmisk. Det är kanske knepigt, kanske skumt och kufiskt, men framför allt mycket övertygande och ett oförglömligt möte med det gränsöverskridande.»  
Björn Kohlström, bernur

«En særegen og interessant debut»
Sigrun Hodne, Stavanger Aftenblad

«Gjennom boken tripper jeg på den tynne linjen mellom å være kvalm og opphisset. Litt som å se på performancekunst: Skamforvirret, men dypt fascinert.»
Melike Leblebicioglu, Universitas

«Men alt i alt er Perlebryggeriet en særs lovende, og til tider meget velskrevet, debutroman.»
Håvard Ringen, Studvest

«Romanen er ambisiøs og psykedelisk, naiv og utforskende.»
Linda Kaspersen, Adresseavisen