Kryp

Roman

«Jeg hater menn som sover. Jeg hater at han ligger der i mørket og sover som om ingen ting har hendt, som om han ikke har sagt ting han ikke skulle si. Som får meg til å ligge våken og lure på hva han egentlig mente, selv om jeg sikkert burde vite at han ikke mener alt han sier, at han bare sier sånt fordi han er sint, og at det uansett er over for lenge siden.»

Slik åpner Grethe Nestor sin debutroman. Det handler om Lise som våkner en natt og forstår at alt er galt. Hun går og setter seg på badet for å tenke igjennom livet sitt fra den første kjæresten til den siste. Hun er nådeløs i sin selvransakelse, til stor sorg for henne selv, men til svært mye glede for leseren.

Kryp er en roman om rollene vi blir tildelt i livet, og vanskelighetene med å bryte ut av tilvente mønstre, og ikke minst hvordan vi forholder oss til hverandre. Krypene som har gitt boken navn, er både av det to- og firbente slaget.

Om Kryp

«Grethe Nestors debutroman er en balansert og velskrevet komposisjon. En uanstrengt og muntlig stil gjør teksten leservennlig og er et godt språklig grep for skildringen av fortellerens indre tilstand. De vittige formuleringene og fortellerstemmens svarte ironi bidrar til å holde interessen for historien opp romanen igjennom.»
Halldis Fougner, Dagsavisen

«Begge kjønn høster som de sår og Nestor beskriver denne høsten både med humor og sårhet. Det som klarere enn noe annet viser at Nestor kan sitt håndverk, er imidlertid hennes bruk av en gjennomgående metafor som fortetter og intensiverer det stoffet hun tar opp - et sår på Lises legg som klør noe infernalsk.»
Øystein Rottem, Dagbladet

«Suverent språklig driv i en rå og ubehøvlet fremstilling av urbankvinnen liv. Kryp er en energisk bok, den er full av futt, fart, humor og alvor - i et drivende godt språk.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Det er en roman som virker lett og underholdende, men som ikke desto mindre har en overbevisende original tyngde i bunnen. Og denne kombinasjonen gir grunn til å ønske Grethe Nestor velkommen som en av årets mest spennende nykommere.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Kryp er et spennende og velskrevet portrett av en ung kvinne.»
Britt Ellingsdalen, Solabladet