Trengselstider

Dikt

Per Jonassen debuterte i 1998 med Nattlamper. Han har med sine tre bøker plassert seg i fremste rekke blant våre lyrikere. Per Jonassen går helt egne veier. I Trengselstider er det både musikalitet og et sosialt engasjement, og det finnes en underliggende humor i de ellers beske og svarte diktene. Som Klassekampens kritiker sa om den siste samlingen, Natt i et ødeland: «Temmelig ubemerket har Per Jonassen (f. 1947) gått hen og blitt en poet i øverste divisjon.»

Om Trengselstider

[score] «Hans prosjekt er mer avstemt i forhold til hjertets sansninger av de livsparadokser enkeltmennesker deler. Bildene er konkrete og tilforlatelige, språket prosapoetisk og lett tilgjengelig. Og i sammenstillingen og gjennomføringen ser vi hvor uoriginale mange av diktene er, i all sin naturlighet. Ingen spektakulær og grensesprengende poesi i tradisjonell forstand, kanskje. Men en stillferdig poetisk triumf, med flere knallperler fra trengselens innside.»
Arne Hugo Stølan, VG

«Per Jonassen har ikke ramlet med tomtønner eller skramlet med grytelokk for å påkalle oppmerksomhet. Han har etter debuten i moden alder overbevist i kraft av diktsamlingenes stillferdige, men åpenbare kvaliteter.»
Stavanger Aftenblad

«Ja, det er på tide at nomenklaturet som støver rundt med litterære priser skjenker en gjev en til forfatteren av Trengselstider. Det hører som kjent med til sjeldenhetene at poeter skriver lysende for mange lesere.»
Freddy Fjellheim, Fredrikstad Blad

«Den dirrende spenningen i denne poesien er fortettet illustrert i omslagsillustrasjonen som abstrahert synes å angi en bunt med forskalingsjern. Det er dikt fra det virkelige livet, det er folkelig diktning av godt merke - og med en selvfølgelig intellektualisme og et vart poetisk uttrykk.»
Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad

«Per Jonassen har vist før, og viser i Trengselstider, at han er en kraftfull poet.»
Ole Andreas Sandberg, Hamar Arbeiderblad