Sannheten og andre konstruksjoner

Dikt, med tegninger av Jan Groth

Nils Chr. Moe-Repstad har med sine to diktsamlinger markert seg som en av våre svært lovende unge poeter. I år er han ute med en ny samling som har fått navnet Sannheten og andre konstruksjoner.

Nils Chr. Moe-Repstad skriver sterke, eksistensielle dikt i en kort og billedmettet form. Her finner en dikt med åpne og skjulte referanser til den moderne verdenslitteraturen, kjærlighetsdikt og dikt om kunsten å skrive. Det er de store temaene i livet disse diktene kretser om, og til tross for sine unge alder har han funnet sitt originale og personlige uttrykk.

De gamle kineserne sa at poesien kjennetegnes ved språklig konsentrasjon og bildeskapende evne. Og da er det vel naturlig at denne boken er utstyrt med tegninger av en av våre aller fremste billedkunstnere, Jan Groth. Dette har gjort boken til en liten perle i bokhøsten.

I 2002 har Nils Chr. Moe-Repstad også gitt ut CDen going nine ways from wednesday, sammen med Anne Marie Almedal, Jan Bang og Erik Honoré.

Om Sannheten og andre konstruksjoner

[score] «Foruroligende bra. Med bitende ironi og fortvilt alvor piller Nils Chr. Moe-Repstad vår stensikre vestlige virkelighet i stykker. Hans tredje samling er et grusomt effektivt, poetisk geriljaangrep som etterlater leseren i fryktsom uro.»
Arne Hugo Stølan, VG

«Og best blir det vel når teksten oppstår ut frå eigne lovar, og ved at sterkt formidla, sansa bilete blandar seg med umedvitne impulsar som får teksten til å gjera sprang frå eit område til eit anna, og ladar teksten med psykisk spenning. Då vert det overført noko meir og anna enn konstruerte linjer og rare, uvante bilete. Eg «forstår» ikkje desse dikta, men eg opplever eit merkeleg poetisk grep om tinga som til tider er både forførande og vakkert.»
Helge Torvund, Dagbladet

«I forhold til kollegene Hødnebø og Opstad, kan Nils Christian Moe-Repstad kanskje bli noe vel tung på den teoretiske labben. Men denne tyngden blir oppveid av dikt som er vidunderlig konkrete, sterkt sanset og tenkt på en gang.»
Tom Egil Hverven, NRK P2

«Så sant som det er sagt. Nils Chr. Moe-Repstads tredje diktsamling lanseres med ordene «En liten perle i bokhøsten». Det er sant. Den er det.»
Niels Jacob Harbitz, Klassekampen

«Totalt sett er Sannheten og andre konstruksjoner blitt en spennende og ikke minst utfordrende diktsamling. Moe-Repstads beste til nå. Forlaget kaller den «en liten perle i bokhøsten». Jeg burde selvsagt ikke si det, men - skitt au - jeg er enig!»
Oddbjørn Johannesen, Fædrelandsvennen