Det var grønt

Roman

Det er ikke mye som gjør livet verdt å leve for hovedpersonen i Det var grønt. Angstfylt, trist og sint har han trukket seg tilbake fra verden og fordriver tiden med å jobbe som tannlege, se på tennis og kjøpe sex. En dag kommer den elleve år gamle sønnen hans, Steffen, på døra med ønske om kontakt. Moren hans har nylig dødd etter lang tids sykdom. Det blir en vekker for den misantropiske tannlegen, som ledes til å vende tilbake til barndommen, familiens hemmeligheter, til menneskene og seg selv.

«Det var grønt» er en mørk, nydelig og vittig fortelling om isolasjon, familie og kjærlighet.

Om Det var grønt

«Debut som sitter fra første setning. ... skjør og vakker far og sønn-roman.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Kjersti Anfinnsen går inn i et mannlig univers der råskapen hersker. [...] Debutromanen har en lysnende troverdighet.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Det var grønt er en meget velskrevet debut.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Vittig og velformulert om en mann som opplever at livet går i stå, og som leter etter en veg ut, og kanskje går den tilbake?»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

[score]«Forfatterdebutanten har stram regi på forholdet mellom far og sønn i denne utsøkte romanen. [...] Forfatteren utnytter det kjappe formatet effektivt. Her skjer det mye, og fort, uten overflødige innledninger eller beskrivelser. Dette skaper intensitet. Kompleksiteten er raffinert ivaretatt ved at motsetninger kommer fram helt nede på setningsnivå».
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

«Det var grønt er ein språkleg sikker debut som mørkt og morosamt viser kor stor smerta kan bli når ein sperrer seg sjølv inne ved å stengje både minne, menneske og kjensle ute.»
Margunn Vikingstad, Dag og Tid

«Det var grønt er en tynn bok med en nøktern, likefrem fortellerstemme. Handlingen utspiller seg på et svært avgrenset geografisk område. Allikevel klarer Anfinnsen å antyde mange parallelle fortellinger som gjør fortellingen mer omfangsrik og vidtrekkende enn man i utgangspunktet skulle tro.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«En solid debut: En velskrevet, liten bok om å forsøke å fylle hull, både i og utenfor tannklinikken.»
Rune F. Hjemås, Adresseavisen

«Kjersti Anfinnsen har med Det var grønt skrevet en fysisk nær og intens debutroman om en depravert person, som bare i mangel av enhver annen skulle bli noens far. Og som blir det.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Det er en melankolsk og vakker liten bok, som makter å ta opp vanskelige tema uten å være direkte samfunnskritisk. Dramatisering, klokskap mellom linjene og humor er bedre virkemidler. Det var grønt er en fin liten debutroman som anbefales.»
Margoth Hovda-Lien, Nordlys

«Tannlegejobben er et evig mas og et alminnelig, sosialt liv trakter han heller ikke etter. En prostituert kan alltids fylle de mest elementære behov. Men så banker det på døra: Sønnen, Steffen, som han aldri har møtt! Den sosiale einstøingen smelter, i en roman som både er frisk og grumsete, uhøytidelig, morsom og alvorlig på samme tid. Teksten rangler avgårde på en distré, litt harmdirrende måte som gir et livaktig inntrykk av en mann som vingler mellom kynisme og blaff av inderlighet.»
Juryens begrunnelse, Månedens debutant november 2012, Norli

[score] «Det er noe vakkert, skjørt og melankolsk over denne lille romanen [...] Anfinnsen har et veldig godt språk og det flyter lett. Det er noe klassikerverdig over måten hun skriver på og språket hennes. Hun er god til å skape karakterer og lage en troverdig og god fortelling.»
Beathe Solberg, Beathes bibliotek

«Romanen er sår og vond, men med et stort lysende håp i horisonten. Den har noen spenningstopper underveis, med det er allikevel det hudløse som driver handlingen fremover. Kjersti Anfinnsen bruker et språk som er jordnært, men allikevel sporer leseren til undring og ettertanke, og hun skriver så godt i debutromanen sin, at en skulle tro hun ikke hadde gjort annet i sitt liv. Anbefales!!»
Tine Sundal,  Tine sin blogg - litteratur, kultur og tur