Skrottene

Noveller

Line Bergs andre novellesamling skildrer vanlige folk i hverdagslige situasjoner med en ekstrem presisjon og sjelden billedstyrke, noe som gjør den alminnelige hverdagen alvorlig og akutt. Line Berg skriver blant annet om en fra frivillighetssentralen som er på besøk hos en eldre kvinne, om et minifamiliedrama mellom to tvillinger i rullestol og deres sjalu bror, om en kvinne som treffer igjen sin mor, som selger aviser på gata. I de fleste tilfellene velger Line Berg ut det avgjørende øyeblikket, hvor innsikten plutselig eller langsomt siger på personene, og på leseren, som gjerne får sin forestillingsverden endret, og vi forstår at tilværelsen ikke alltid er som den synes å være.

Line Berg skriver presist og lavmælt og med stor innlevelse om de avmektige iblant oss.

Om Skrottene

«Forfatteren viser igjen evnen til å formidle ubehaget, fortvilelsen, med en iakttagelsesevne og en språklig presisjon som i enkelte øyeblikk overfører et snikende ubehag til oss lesere.»
Torstein Hvattum, Aftenposten

«Hver novelle står og lyser, og setter seg fast i minnet. Det går ikke an å hoppe over en setning; det fins ikke reklamepauser i disse tekstene.»
Ingvild Bræin, Klassekampen

«Kort, men innholdsmettet Line Berg synes å ha funnet sin form i et sett av korte og kvasshogde noveller. I en stil hun behersker til fulle i denne sin andre bok på like mange år.»
Ivar Olstad, Gudbrandsdølen Dagningen

«I denne samlingen, som er den vanskelige men vellykkede oppfølgeren til den kritikerroste debutsamlingen, gir hun oss et usminket bilde av hverdagens ekstreme dramatikk i det stille. Som i forrige samling er språket gjennomarbeidet, og komposisjonen umerkelig stram i en liten, men sterk samling. Dette er noveller på sitt beste, og med en uventet tematikk som berører oss alle.»
Anne Schäffer, Tara

«Bergs noveller er ikke enkle, selv om de er konkrete. Leseren må hele tiden legge setningene sammen for å finne hele summen, og selv da har de gjerne en åpen sluttsum. Det er noveller som må leses flere ganger».
Erle Marie Sørheim, Dagbladet