4

Roman

Året er 2014. Kyrre Tanding sitter med en elektronisk fotlenke og soner siste delen av en dom for medvirkning til drap. Men han venter ikke på løslatelsen. Han venter på den uformelle straffen det kriminelle miljøet har idømt ham. Slik har han levd i snart 11 år. Nå orker han ikke mer. For å befri seg, må han våge å bruke det eneste maktmiddelet han har: sannheten. Om han forteller alt han vet, vil det ikke lenger ha noen hensikt å drepe ham. Historien er ødeleggende for Kyrre, men den er mer ødeleggende for de som truer ham.

4 er en gangsterroman fra Oslo, hvor kriminaliteten vever seg umerkelig inn i de lovlydiges liv. Romanen er lærd og folkelig, fortalt med stor troverdighet og bunnløs humor.

Om 4

[score] «Sensasjonell krimdebut
[...]
Rå, spennende og grensesprengende smart gangsterroman fra Oslo om barndomsvenner som har lurt hverandre ut på skrå bredder.»
Stein Roll, Adresseavisen

[score] «Velskrevet, vittig og originalt actiondrama.
[...]
Han har skrevet en krimroman for den som ikke nødvendigvis liker krim. Og en grublende bok for den som ikke vanligvis leser filosofi.
[...]
Det er kort sagt underholdende å lese Sørensens prosa, enten han lar de villeste actionscener utspille seg eller han siterer Georg Johannesen og David Foster Wallace. Eller når han driver gjøn med navn fra samtidas kjendisgalleri.
Han er en digresjonenes mester og lar den retrospektive historien være spekket med avbrytelser, forklaringer, utdypninger, essaylignende betraktninger, aforistikk - mens han stadig bringer dramaet nærmere nåtida, der det forløses i et blodig klimaks.»
Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Klar poengseier for det utvidede krimbegrep.»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«Jeg har allerede antydet at boka er morsom fra tid til annen, såvel i handling som i det kunnskapstunge. Riktig spennende og actionfylt er den også, slik en thriller må være. Vi har med andre ord med en riktig lesverdig roman å gjøre.»
Leif Ekle, NRK P2

«Denne suverene balansegangen mellom spøk og alvor gjør 4 til den beste norske krimboka på en god stund.»
Geir Rakvaag, Dagsavisen

[score] «Knallsterk debutroman!»
Thorstein Buer, Demokraten

«Debutanten Stein Sørensen har levert en velskrevet, spennende gangsterroman, med en slutt som garvede krimforfattere kan misunne ham. Det som gjør denne romanen enestående er at den både er spennende og på samme tid minner mistenkelig om en lærd avhandling.
[...]
Sørensens roman balanserer mellom fossefall og stram regi. Hovedpersonens streite ytre liv, står i kontrast til et overflødighetshorn av indre intellektuelt liv. Den tålmodige og kunnskapshungrige leser vil kunne glede seg over at motsetningene går opp i en velskrevet roman – de andre kan ha det så godt.»
Anne Schäffer, littkritikk.no

[score] «4 er en kriminelt god roman fra en debutant jeg gleder meg til å følge videre.»
Anne Schäffer, Tara

«Med sine 525 sider er det en bog, der tager sig god tid til at fortælle sin historie, og alligevel er den virkelig medrivende. Det er ikke en nem balance at ramme. Ligeledes er især portrættet af Arfan Johansson imponerende udført, da han på samme tid fremstår skræmmende og latterlig. Og så er 4 helt elementært spændende; faktisk en af de mest spændende bøger, jeg længe har læst [...].»
Martin Bastkjær Christensen, etansigtsomminderomnorsklitteratur.blogspot.no

«Det er et klassisk gangsterdrama på Oslo øst som ligger i bunnen – drap, torpedovirksomhet og om å være inne med de rette menneskene i en skitten verden. Men boken er mye mer. Det er en roman skrevet av en belest forfatter med mye på hjertet. Her forenes høykultur og lavkultur på hver side. Det er en sann glede å lese en kriminaldebut, der forfatteren har store ambisjoner både på egne og på sjangerens vegne.»
Kjell Ola Dahl, Romerikes Blad, Anbefalte krimbøker til påske

[score] «4 er en spennende, humoristisk, sjokkerende og fengende roman. [...] Boken anbefales på det sterkeste, en bok de fleste bør lese.»
Simen Ingemundsen, boktimmy.blogg.no

«Utopisk nerve. [...]
Sørensen bryter elegant med thrillermanualen og overøser oss med nyttige og unyttige fakta, særlig knyttet til tallet 4. Trikset, som fungerer forbløffende godt, er at tankerekkene til Kyrre (og Sørensen selv) ikke er beroligende, ikke søvndyssende, og selv når tiden står stille, kan vi høre klokka som tikker.

I 4 går innhold og form opp i en høyere enhet. Kampen mellom det utopiske, tidløse og rasjonelle Ullernlivet og forbryterlivets kaos, reflekteres i tekstens veksling mellom kontemplative, foredragsaktige partier og raske handlingsmettede fortellersekvenser.»
Jørgen Brekke, Undretekst