Sju dager i september

Roman

Sju dager i september følger tre historier som forenes i en fjordbotn i Vest-Finnmark. Et tysk flymannskap går på vingene i Frankrike på vei til Finnmark for å delta i angrepet på Murmansk-konvoien pq 18. Den andre historien skildrer Gustav Henriksen, fisker og krigshelt fra Narvik, hans familie og samfunnet som omgir ham. Den tredje personen som forviller seg inn i fortellingen er Kristian Kolseth, en etnografistudent fra Oslo, som er på feltarbeid for å studere byggeskikken til sjøsamene i Finnmark.
 
Sju dager i september er intenst spennende og utfallet er usikkert til siste side. Romanen utgjør en sterk fortelling om krigens innvirkning på dagligliv og sosiale forhold og tar leseren med til en krigsskueplass som har fått liten oppmerksomhet i norsk krigshistorie.

Om Sju dager i september

«En kresen stilist og utsøkt forteller forlater her krimsjangeren, men uten at det på noen måte går på bekostning av spenning og intensitet. Han formidler et viktig stykke norsk krigshistorie med høy litterær kvalitet.»
Sindre Hovdenakk, VG - Anmeldernes favoritter 2014

«Jørgen Gunneruds Sju dager i september er et annet lavmælt krigsdama, stilsikkert og lavmælt fortalt [...].»
Årets beste bøker 2014, BT 

[score] «Gull fra Gunnerud 
Jørgen Gunnerud veksler uanstrengt mellom de tre handlingsforløpene, og viser hele veien en enestående evne til å skape stemning og troverdighet.
[...] 
Men at Jørgen Gunnerud med denne boken her forteller et viktig stykke norsk krigshistorie av høy litterær kvalitet, det kan med fordel fortelles både klart og tydelig.»
Sindre Hovdenakk, VG

«Jørgen Gunnerud viser med denne romanen at han er en forteller av stort format.»
Turid Larsen, Dagsavisen

«Romanen er drivende godt skrevet og den er et viktig argument i den aktuelle debatten om et professorat om krigen i den nordlige landsdelen. Dessuten er den svært spennende, og anbefales på det varmeste.»
Margoth Hovda-Lien, Nordlys

 «Det romantekniske maskineriet er velsmurt og byggjer opp konfliktar og dramakurver på mønstergyldig maner. Det er ein fin ting som lesar å vite at forfattaren kan handverket så vel som finessene i faget.
[...]
Sju dager i september er kort sagt ein uvanleg tett og spesifikk roman om sju dagar då alt, inkludert livet og sjølvrespekten stod på spel.»
Marta Norheim, NRK P2

«Først og fremst møter vi befolkningen på det øde og ugjestmilde stedet, fjordfolket, sjøsamene, de som holder til i de øde fjordene i Finnmark. Her er fortellingen fylt av krasse klassemotsetninger og beskrivelser av forholdet mellom okkupant og okkuperte. Det biter seg inn i leseren hvordan armoden eksisterte langt inn i vår tid for folk som levde i jordgammer og knapt kunne brødfø seg.
[...]
Jørgen Gunneruds bok er en fremragende skildring fra forhold under en tid med krig og elendighet i vår nordligste landsdel.»
Kjell Moe, Kulturspeilet

«Velskrevet spenningsdrama om unge menn i krig.
[...] 
Gunnerud forhaster seg ikke, men holder intensiteten i fortellingen oppe. Særlig god er han til å skape en stemning av uro, med den rå tåka, sigarettene som stadig tennes og tyskernes uberegnelige atferd mot lokalbefolkningen.
[...]
Sju dager i september [...] er et spenningsdrama som fungerer perfekt etter sine egne prinsipper og etterlater leseren med litt videre forståelse av krigen i Finnmark.»
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Du stoler på Gunneruds miljøskildring og hans nøkterne realisme. Og du kjøper den uventede slutten, som ikke er helt uten 'mord og mysterier' likevel.»
Lars Helge Nilsen, BT

«Boken er dessuten knakende godt skrevet og den føles redelig fortalt. Og det merkes, ikke minst, at forfatteren har gjort grundig historisk research.

Underveis koste jeg meg også med de flotte karakterskildringene.

Dette er stor litteratur, og boken skildrer en tidsepoke det er interessant å lese om.

Ved å bruke elementer fra kriminalromaner, historiske romaner og med troverdige psykologiske portretter, har Jørgen Gunnerud lykkes med å skrive en særdeles god roman!»
Beate Ellingsen, Heartart