Varsjøen

Roman

Sommeren 1991. Morten Bodrum og hans tre år eldre bror, Markus, er en del av en vennegjeng som drar til Varsjøen for å bade. Ved en fjellskrent faller Markus, slår hodet og drukner. Over 20 år senere får Morten en telefon fra barndomsvennen Tommy Lystad, som hevder han vet hva som egentlig skjedde den sommerdagen ved Varsjøen. Morten Bodrum rykkes ut av en allerede vanskelig livssituasjon, og han begir seg ut på en reise som skal vise seg å bli skjellsettende.

Varsjøen er en roman om de mørke sidene ved å vokse opp i Norge - en elegant, lavmælt og til tider komisk skildring av en mann som får både fortiden og nåtiden snudd på hodet.

Om Varsjøen

«En av høstens fineste leseropp­levelser, som strengt tatt ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener. Romanen handler om Morten som har vært arbeidsledig et år, er deprimert og ustabil, idet barndomsvennen Tommy ringer med urovekkende opplysninger. Han forteller at han vet hva som egentlig skjedde den dagen ved Varsjøen da store­broren til Markus druknet. I «Varsjøen» skal alt til overflaten, fortiden truer, men romanen blir likevel ikke til et reduserende psykologisk portrett. Språket er svært godt, metaforbruken er gjennomført, observasjonene poetiske og presise. Selv om tematikken er alvorlig, drypper det også litt harselas av middelklassen mellom linjene.»
Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende - Årets beste bøker 2016

Tredje plass, Adresseavisen - Årets beste bøker 2016

[score] «Kresen og poetisk roman om oppvekst, mystisk død og to brødre på 90-tallet. [...] Anbefales!»
Stein Roll, Adresseavisen

[score] «Elegant romandebut [...] Desto større er Blatts litterære prestasjon, som gjør hverdagsheltens odyssé til en spennende tour de force jeg utålmodig leser for å se hvordan og hvor skal ende. Og etterpå er ikke noe slik som det var.»
Arne Dvergsdal, Dagbladet

[score] «Det talentet som Thomas Marco Blatt viste gjennom sin lyrikk, og som ga ham Terje Vesaas' debutantpris, har slått ut i full blomst i «Varsjøen». Det er med spenning man venter på mer.»
Rune Fjellvang, Romerikes Blad

«Thomas Marco Blatts prosa er konkret, saklig og bildeskapende på samme tid. Dialogene er blant de sterkere elementene i teksten – enten de utspilles i en barndom eller i et avgjørende nåtidsøyeblikk. De klinger like rent og nyansert, som om leseren sto ved siden av og hørte karakterene prate. Jeg hadde forventninger til Thomas Marco Blatts første roman. Jeg ble ikke skuffet.»
Leif Ekle, NRK

«Overtydande romandebut [...] Det som står fast, er i alle fall at Thomas Marco Blatt har skrive ein god og leseverdig roman.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid.

«Thomas Marco Blatt har skrive ein stillferdig medrivande roman. [...] Skrifta blir som ei lyskjelde gjennom forteljinga, som føregår i eit overraskande dunkelt kvardagsunivers. Det er ei dump, lett bedøvd stemning i romanen, og eg lèt meg imponere over korleis Blatt smyg inn råskap, vondskap og humor utan å rokke ved den.»
Eivind Myklebust, Klassekampen

«Men boken er god. Blatt skriver utrolig godt og troverdig og boken ble fort lest ut. Denne anbefales.»
groskrosverden.blogspot.no

«Elegant veksling mellom nåtid og fortid. Romanen på 182 sider var rett og slett en innholdsrik sluke-roman. Den gjorde inntrykk å lese.»
Tone, Tones bokmerke

«Stedet har aldri én tid, ett sted, men er alltid knyttet til alle gangene du har vært der tidligere, eller det faktum at du ikke har vært der tidligere og da til den forventning du har hatt eller har til stedet, som et sted i fremtiden. Dette er noe av det Blatt gjør best, medierer flerfoldigheten i det å befinne seg på et sted, og da særlig i det å reise tilbake til et sted eller til en person fra fortiden.»
Sigrid Albert Rikheim, Lasso

«Blatt har på en elegant, men samtidig enkel måte, mestret å skrive en roman der leseren skjønner at det er noe som skjer, uten egentlig å vite hva. [...] Blatts roman gir en overbevisende skildring av hvordan fornektelse av et øyeblikk i fortiden påvirker nåtidsøyeblikket.»
Sunniva Elise Husby Høyning, Bøygen