Like nord for kirka - fortellinger 1994-2016

Fortellinger

I Like nord for kirka - fortellinger 1994-2016 møter vi mennesker som lever røffe liv på grensen, uten å være klar over det, kjærlighetsforhold som ikke kan gjenoppstå, barn som blir vitne til livet slik det utfolder seg på fattigdommens side, kystliv i gåtefull nakenhet, samt folk som blir borte og kanskje dukker opp igjen.

Om Like nord for kirka - fortellinger 1994-2016

«Sterk samling. [...] Det som er Halbergs tema, mer enn det strengt lokale, er de lysende, meningstette øyeblikkene som fra utsiden mest ser ut som pinlige øyeblikk, et idiotisk valg eller en ulykke.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

[score] «[...] Halberg på sitt beste. Det er skarpskåret, poengtert og sjelden eller aldri ett ord for mye.»
Pål Andreassen, Moss Avis

[score] «Historiene står fram like råskårne og perfekte som stubber røsket opp av jorda, med sprikende røtter og sprukken bark. Livet er fanken ikke så lett som avholdsfolk vil ha det til.
Eller som det står i den siste novellen: «Det er altfor mange som vil forstå, og altfor få som vil innrømme at de ikke skjønner. » I disse novellene handler det om å forstå og ikke forstå på samme tid. Om å løfte et demringslys over livet, som lar både leseren, forfatteren og hovedpersonene få et glimt av svar på den undringen situasjonene maner fram. Halberg er god til å få den ytre og den indre stemningen til å gli over i hverandre.»  
Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Det er en kunst å skrive kort.
Han konkluderer ikke; han gir ikke leseren svarene eller fasiten. Det han derimot gjør er å legge til rette for ettertanke og refleksjon. Ikke bestemte refleksjoner, men åpne tanker rundt tilværelsen og hva den hvilken som helst dag eller i neste time kan komme til å gjøre med livene våre.
I nære skildringer av et utvalg tildragelser (hendelser) lar han sine karakterer gjøre valg. Noen tilsynelatende trivielle, andre alvorlige og med dramatiske følger hvis beslutningen blir feil. Hendelsene og det personene gjør eller lar være å gjøre, er ikke isolerte øyeblikk. De påvirker forholdet til ens neste og får følger for hva en siden foretar seg.
Tonen er lavmælt. Det er ikke mye urban støy i språket. Halberg velger bort staffasjen og sminker ikke stilen sin med fristende ord, uttrykk og formuleringer. Denne 'enkle' fortellermåten kler da også situasjonene og handlingen i de korte novellene. (NB: Forfatteren kaller dem fortellinger). Det står ikke noe sted at forfatteren er inspirert av hjembygda si, Fåberg. Likevel fikk jeg en følelse både med tittelen og historiene at det ikke er langt unna. Skjønt det kan egentlig være hvor som helst utenfor storbyene.
'Sterk samling', konkluderer Dagens Næringsliv. 'Halberg på sitt beste', skriver Moss Avis. Jonny Halberg er tett på oss.»
Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen

«Vellykket litterær remiks [...] Hva innbærer det, egentlig, dette å ha håndlag? Til dels handler det vel om en innøvd evne, men så er det vel også sånn at noen har lettere for det enn andre. I denne samlingen med fortellinger viser Halberg at han har det håndlaget som trengs for å får dreis på historier i dette lille formatet.»
Knut Hoem, NRK

«Forteljingane set seg i ein, og ein hugsar dei forbløffande godt. Det kjem av den filmatiske presisjonen til forfattaren. Men òg at han skriv setningar ein trur er tilforlatelege, ufarlege. Og så er dei det ikkje.»
Ingvild Bræin. Dag og Tid

«Halberg har et eget håndlag her; det er noe medfølende intenst i måten disse hverdagslige små bygdeheltene blir skrevet frem på. Solid forankret i realistisk tradisjon, skriver forfatteren likevel så herlig ujålete.»
Astrid Fosvold, Vårt Land