Det jeg leter etter, finnes ikke her

To unge jenter går hvileløst rundt, langs stranda, i skogen, langs fortauskantene. Skyene drar over himmelen, steinene skraper mot huden, i campingvogna ved senteret får man gratis burger for å vise puppene, faren til Sjur legger hendene på jentenes skuldre og sier: Liker dere det? Kvisene banker i huden, svetten ligger i mørke ringer under armene.

Det jeg leter etter, finnes ikke her er en bok om vennskap og tap, et forsøk på å forstå hva som egentlig skjedde da to tenåringsjenter fant hverandre i et brutalt møte med voksenlivet og mistet hverandre i tiden som fulgte. I korte, episodiske glimt glir fortellingen mellom minner og lengsel, såre erfaringer nøstes opp, historier letes frem og settes sammen til en bok om det å minnes noen.

 

Om Det jeg leter etter, finnes ikke her

«Harmonisk og gripende om å være noe annet enn et barn.
[...] det er i kombinasjonen av det saklige som brister og den vare fortellerstilen at Stagrim er i sitt ess.»
Sindre Andersen, Klassekampen

[score] «Solid andreroman fra Mari Tveita Stagrim.»
Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad

«Stagrim er mer stilsikker og har bedre litterær fingerspitzgefuhl enn den jevne norske andreboksforfatter. [...] Det jeg leter etter, finnes ikke her er en svært godt skrevet, varm og på subtilt vis ganske sint bok, og en av de klokeste og beste om ungdomstid og oppvekst jeg har lest på lenge.»
Ola Jostein Jørgensen, littkritikk.no

«Mari Tveita Stagrims første roman er en vellykket, rå og knapp skildring av den mest sårbare delen av livet.»
Katrine Judit Urke, blogg.deichman.no

«Det jeg letter etter, finnes ikke her er en barsk skildring af, hvordan to unge piger finder og mister hinanden. [...] En intens og medrivende læseoplevelse.»
Martin Bastkjær, Et ansigt som minder om norsk litteratur

«Det er denne ambivalens mellem det nostalgiske, romantiske sprog og de barske barndomsbeskrivelser, der gør Det jeg leter etter, finnes ikke her anbefalelsesværdig læseoplevelse. Retrospektive barndomsfortællinger fremstår ofte som yderst nostalgiske og som søgende efter en form for universel sandhed, som kun barndommen kan levere. I Stagrims roman bliver denne nostalgiske søgning udfordret af det traumatiske; for måske kan den utopiske barndom ikke rumme svar på voksenlivets svære spørgsmål? Det, den voksne person leder efter, er ikke at finde i barndommens univers.»
Anna Rosenkrands Uldall, Littuna

«...en utrolig vakker skildring av et tenårings-vennskap og tapet av en venn. [...] dette er en bok det er verd å lese.»
Gunhild Gjevjon, Nesoddposten

«En nydelig og trist bok om vennskap, savn og tap. Stagrim skriver vakkert og poetisk om vanskelige ting.»
Anbefalt av Siri Vollebekk, i Østlands-posten

«Soleklar kandidat til nominering til Bokbloggerprisen 2017. Anbefales!»
Eli R. Gjengstø, ellikens bokhylle

«Det jeg leter etter, finnes ikke her er en sår og rå bok om vennskap mellom tenåringer. Hva som skjer når de utvikler seg i forskjellige retninger. […] Anbefales.»
Ann Christin Berg, My Criminal Mind

«En sterk og gripende fortelling. [...] Anbefales på det varmeste!»
Beathe Solberg, Beathes bokhjerte