Å miste noe verdifullt med vilje

Notater 2007-2017

Å miste noe verdifullt med vilje er en samling tekster, nedtegnet i perioden 2007–2017. Mange av tekstene er ikke publisert tidligere, eller de er publisert steder det kan være vanskelig å finne frem til i ettertid (utstillingskataloger, tidsskrifter, fanziner, pressemeldinger og medlemsbladet til en partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon for sado-masochister). Tommy Olsson skriver primært om norsk og internasjonal billedkunst, men tar også for seg litteratur, musikk, tv-serier, performance og teater.

Om Å miste noe verdifullt med vilje

«I sum bidrar Olssons personlige og konkrete innfallsvinkel til en røff guide til samtidskunsten som er både kunnskapsrik, nærværende og smart. Det er et menneske som møter kunsten her.»
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

«Først og fremst er han presis på en virtuos måte som får alt til å virke lett. Selv om enkelte norsklærere vil irritere seg over noen anglisismer og uortodokse preposisjoner, funker språket alltid. Det er skarpt, det er morsomt, og det er så sant som det er sagt.»
Halvor Haugen, Klassekampen

«Mange har påpekt at Tommy Olsson for det meste skriver om seg selv når han skriver om kunst, og dette er helt sant. Det færre forstår er hvilken gavepakke dette er til norsk kunst. Ved å sette opp seg selv som referanse, med all den sårheten dette innebærer, har han gitt verdi og substans til et kunstliv som ellers ville ha vært borte med et blaff.»
Jonas Ekeberg, Kunstkritikk

«Tommy Olsson er en spesiell og personlig guide til det moderne kunstlivet som jeg gjerne anbefaler flere å bli kjent med. Denne boka er en anledning.»
Harald Lange, Torggata Blad

«Her kjenner eg ein ekstrem trong til å sitere lange avsnitt frå boka, og det betyr vel berre at du må lesa boka sjølv. Fordi innimellom alt det personleg utleverande av til tider lite flatterande karakter, finn me mange poeng som bør gripast fast i og takast med ut i verda. I tillegg er boka i seg sjølv eit godt utgangspunkt for den vidare diskusjonen og utviklinga av språkbruk kring kunst i både kunstkritikk og utstillingstekstar.»
Brynhild Winther, Billedkunst