Ute

Roman

Ute er en østerriksk forlagsansatt i Linz: alenemor annenhver uke, på fylla når hun har barnefri. Da den danske poeten Mogens kommer til byen for å promotere en diktsamling, innleder de en romanse.

Romanen Ute tar for seg kjønn, seksualitet, rus, kunst og litteratur, med upassende doser humørfylt harselas over kulturmenneskene, mens gamle Donau flyter stille og sorgfullt gjennom byen og boken.

Om Ute

Nominert til Subjektprisen 2023

Nominert til Natt&Dags Osloprisen

[score] «Den involverte fortelleren er en sjelden figur i norsk samtidslitteratur. Effektene av dette grepet er flere, deriblant humor, men også friheten til å bevege seg både nærmere og fjernere hovedpersonene. Andreboken Ute er særdeles godt skrevet. Einar Stenseng har skapt en forteller som er underholdende og ny i all sin medmenneskelige ironi.»
Thula Kopreitan, NRK

«Einar Stenseng har ei forteljarstemme som er freidig, original og levande. […] Tittelen Ute kan på norsk peike på både namnet Ute, og på at ho, med fleire, er heilt ute. Romanen kan kallast ei skrøne, eller ein satire, over kunstnarar, kuratorar og tilretteleggjarar. Men først og fremst er dette ein språkleg og forteljemessig original roman som set denne lesaren i ein begeistra tilstand.»
Ingvild Bræin, Dag og Tid

«Einar Stenseng har skrevet en ny bok om umoralens frie fest. Ute mesker seg i skitt og overskridelse som om det var en rus. Hver gang boka bukker ned i gørra spraker et språklig overskudd og gjør vågestykker ut av hva man kan si og kødde med – uten å være kjip på ordentlig.
[...]
Jeg synes han burde skrive enda flere romaner, nettopp fordi han tilfører en pervers, umoralsk og nihilistisk energi til den norske samtidslitteraturen som få andre driver med. Hans foreløpige romaner skiller seg negativt-positivt ut, han sender noe stygt inn i henholdsvis skjønnhetens og alminnelighetens rike – som demokratiske pluralister burde vi vel alle heie på det?»
William S. Mørch, NATT&DAG

«Det blir så mye alvor i jobb og liv og litteratur, så i år har jeg omfavnet den vitale og overskuddspregede litteraturen. Ute av Einar Stenseng er en vilter fyllekule av en bok, som leker med både fortellerstemme, språk og struktur. Boka klarer å være vulgær uten å være smakløs, eller omvendt, og inneholder dessuten årets romanåpning: «Ute våkner og føler seg pult. En behagelig, men
sår følelse i fitte og hjerte.»    
Daniel Gunstveit, BLA oppsummerer litteraturåret