Chiquitita

Roman

Tildelt Riksmålsprisen 2023
Nominert til Kritikerprisen 2023

Marisol er en middelaldrende kvinne som ser tilbake på livet sitt, på den unge kvinnen hun en gang var, som brøt sammen foran et maleri av en liten hund på et museum i en storby.  
    Marisol er en ung kvinne på ferie med kjæresten sin, den første kjærligheten. De står og ser på et maleri av en hund som synker.
    Marisol er et barn som bor med moren og faren i en by ved havet. Barnet blir ofte plassert hos bestemoren, der hun bor i lange strekk av barndommen. Så raser landet sammen. Hun blir hentet midt på natten og den lille familien må flykte over fjellene til nabolandet.
    Så kommer de hit.

Chiquitita er en melankolsk og poetisk fortelling om flukt, om tiden som går, og om tingene i livet som ikke forsvinner, men hjemsøker oss. Romanen kretser om umulige fortellinger, traumer og vold, men er også en skildring av håp og lys og kjærlighet.

Om Chiquitita

[score] «Denne fortellingen om flukt, savn og frykt – sett med barneøyne og seinere gjenopplevd med voksenblikk – er mesterlig formidlet av Carmona-Alvarez. Romanen er en språklig nytelse, trass i all djevelskapen som dundrer under overflaten. Chiquitita er en leseopplevelse det er umulig å forbli uberørt av.»    
Inger Bentzrud, Dagbladet

«Et litterært kunststykke»
«Gjennom sitt nitide, originale språkarbeid har Carmona-Alvarez skapt et dypt ansporende stykke litterær kunst, som utvider leserens forståelse av fluktens vedvarende virkning på menneskesinnet.»    
Leif Bull, Dagens Næringsliv

❤️❤️❤️❤️❤️❤️«Et unikt litterært prosjekt (…) Chiquitita gir stemme til alle barn som tvinges på flukt, og danner nok et mønster i et unikt litterært prosjekt – som minner om et kaleidoskop.»
Gro Jørstad Nilsen, BT

«Den [Chiquitita] ligner ikke noe annet, briljant, vakker i nærhet og klokskap, men også fryktelig.»
Leif Ekle, NRK

«Pedro Carmona-Alvarez gjør gamle minner nye i sin mørke, men håpefulle flyktningfortelling. Det er en bragd.»
Mari Grydeland, Aftenposten

«Språket til Carmona-Alvarez er uvanleg rikt, det er både frigjerande og manande og skjer seg gjennom dei kognitive barrierane, inn til kjenslene. Å lese Chiquitita er som å stirre ned i ein avgrunn og bli djupt fascinert, men også redd for å møte blikka der nede.»
Merete Røsvik, Klassekampen

«Ord og setninger gjentas gjennom boken, på en måte som både får leseren til å reflektere rundt hvordan vi mimrer, men også om hvordan vi i ettertid tar med oss nye perspektiver inn i minnene våre. Vi får hele tiden nye måter å se tingene vi har opplevd på. […] Resultatet blir en av høstens fineste leseropplevelser.»
Erika Hagen Mathiesen, STOFF Magasin

«Det er et så stort emosjonelt trykk i denne romanen at jeg håper man også ser hvor klok den er: Den er smart og sann og skjønn.»  
Karin Haugen, Klassekampen – årets beste bøker 

«Senere, senere, senere. Bokas refreng høres beroligende ut, men i sin kontekst - Chile 1973 - er den illevarslende og vakker, som boka selv.».  
Yohan Shanmugaratnam, Klassekampen – årets beste bøker 

«Chiquitita er briljant i språk og form, ulikt det meste denne juryen har lest. Pedro Carmona-Alvarez’ traumeskildring er nærmest suggererende og dessverre uhyre aktuell. En vond og sterk fortelling om hvordan barn på flukt merkes for livet. Det er umulig å ikke bli grepet av historien om Marisol, og alt det forferdelige hun har blitt utsatt for.»
Fra juryens begrunnelse for tildelingen av Riksmålsprisen

«I et melankolsk toneleie formidles klare, poetiske bilder av barndomsminner fra et land som raser sammen. Erindringene er levende, nåtidige, selv om fortelleren befinner seg i en annen tid. Innrykket av at jeg-fortelleren lever i flere aldre samtidig, at tiden har kollapset, hever fremstillingen av traumatiserende erfaringer. Flyktig, episodisk, med et barns øyne ser vi flukten, gjemmestedene, de voksnes redsel, grove voldshandlinger, maktovergrep, samt trygghet og fremmedhet i et nytt land.»    
Astrid Fosvold, Vårt Land – Årets beste bøker

«Det poetiske språket gjør denne romanen til en leseopplevelse utenom det vanlige. En liten jente flykter med moren og faren sin, bort fra et (Pinochets) terrorregime. Hun ser scener barn ikke skal se, hun kjenner foreldrenes redsel og maktesløshet. Frykten fester seg, blusser opp igjen hos den voksne fortelleren. Tiden løser seg opp, men den gir også en form for struktur. Likt de uventede sammenligningene jenta hele tiden gjør.»    
Sara J. Høgestøl, Vårt Land – Årets beste bøker

«En poetisk nytelse, språklig og emosjonelt finstemt, på et brutalt bakteppe av politikk, tortur, flukt, angst og hjemløshet. Inntrykkene formidles med et barns stemme og blir senere forklart og forstått med voksenblikk.»
Inger Bentzrud, Dagbladet - Årets beste bøker

«Jeg har lest mange fine norske romaner i år, men dette er virkelig sjelden vare: utsøkt språkkunst som også lykkes i å sette tanke- og følelsesapparatet i sving – og holde det gående lenge etter endt lesning. Chilenske Marisol forteller sin historie, fra barndomsårene omgitt av familie og venner, via en limbotilværelse på flukt i en fremmed by, til de etter hvert ankommer sitt nye hjemland Norge. Som middelaldrende kvinne prøver hun å sette ord på hva hun opplevde og hva det gjorde med henne, men det er ikke bare-bare å finne et språk for erfaringer som fortsetter å utfordre fatteevnen flere tiår senere. Tidlige barneår er hyllet inn i billedrik surrealisme, mens jo nærmere Marisol kommer brutaliteten som i sin tid tvang familien på flukt, desto hardere og mer konkrete blir erindringene. En oppvisning i hva virkelig god litteratur kan gjøre.»  
Leif Bull, Dagens Næringsliv – Årets beste bøker 2023

«Chiquitita er en nydelig roman i et flott og poetisk språk og en masse undertekst. Du trenger ikke beskrive vold og tortur à la Jo Nesbø for å skape voldsomme bilder i lesernes hoder. Det er mulig å gjøre det på en så stillfaren måte som her uten at vi misforstår poenget. Gå ikke glipp av denne!»    
Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse

«Med romanen Chiquitita fortsetter Pedro Carmona-Alvarez å utvikle et forfatterskap som fremstår stadig mer unikt og mangefasettert. Fortellingen om den åtte år gamle jenta Marisol, som blir tvunget på flukt når ‘landet raser sammen’, blir både vakker og forferdelig når de traumatiske hendelsene skildres i Carmona-Alvarez’ særegne, lyriske prosa. Romanens svært vellykkede formgrep, der flukten skildres fra tre ulike tidsperspektiv, lar ikke bare forfatteren blande et levende og umiddelbart barneblikk med en senere mer reflekterte erindring. Romanen lar også leseren forstå hvor sårbare barn på flukt er og hvordan vedvarende frykt og usikkerhet kan sette avtrykk i menneskene som opplever det. Chiquitita er en roman som slik forener det behagelige med det ubehagelige, samtidig som den lærer oss noe.»
Fra juryens begrunnelse, nominasjon til Kritikerprisen 2023