Omslaget til Alt som ikke fins

Stort omslag

Heftet

Alt som ikke fins

Dikt

Med sine seks diktsamlinger har Per Jonassen etablert seg som en poet «i den øverste divisjonen», slik Klassekampens anmelder formulerte seg om han i anledning boken Natt i et ødeland. Det er det lakoniske og likefremme uttrykket som særpreger Jonassens diktning, og motivene sine henter han gjerne fra det hverdagslige og fra arbeids- og sjømannsliv. Forfatterskapet vitner om en jordbunden poet med et sterkt sosialt engasjement. I årets bok er det særlig det lille menneskets posisjon i tingenes og varenes forgjengelige verden som poeten setter ord på. Jonassen dikter med omsorg for omstreifere og sjømenn, tiggere og kassadamer, noe han gjør med vidd og humor - til tross for undergangsstemningen.

Om Alt som ikke fins

«Per Jonassen [...] er en finstemt og nøyaktig språkarbeider som det alltid er verdt å låne tid, rom, hjerte og øyne til. [...] I Jonassens alfabetiske fotspor finner omstreifere, sjøfolk og tiggere et lite ly for de verste stormkastene. Undergangsstemning? Kanskje det, men kledd opp med lun humor og lyrisk vidd. Anbefales i disse dager når verden fortsatt ligger klart under ved pause.»
Tom Stalsberg, Dagbladet

«Dikt med sterk appell om solidaritet, men også med følelsesmessige og intellektuelle utfordringer»
Knut Ødegård, Vårt Land

«Jonassen har en helt egen tone i skriftstemmen sin, og i sine beste øyeblikk skaper han eksistensielle myter i dikts form»
Erik Lodén, Stavanger Aftenblad

«Jonassen nærmest synger vakre sanger i denne lille, storslåtte boken. [...] Les denne boka! Sjelden har jeg gått fra dikt til dikt i ei bok, der nesten samtlige har berørt noe i meg, noe som ikke fins, som fins.»
Kirsti Wester Amundsen, Utrop

«Alt som ikke fins består av uvanleg gode sjølvstendige delar. Og likevel er fellespreget det sterkaste ved boka. Dette er ei bok om menneskeleg kontakt på tvers, liksom det skulle vere eit framhald av Bibelen si soge om den barmhjertige mannen frå Samaria eller liknande læremessige oppsummeringar. Alle som har opplevd sosiale katastrofar ein eller annan gong - og det har dei aller fleste gjort - får med seg noko med Jonassen sine dikt.
Poeten Bjørn Aamodt er nett avliden og borte som aktiv deltakande, men vi har Per Jonassen blant oss. Du som elskar Brecht, du vil like det Jonassen skriv. Du som elskar Kolbein Falkeid med strøymande mange bilete frå sjølivet, vil også like Jonassen. Slik kunne eg halde på med å ramse opp gode poetar i samband med Per Jonassen.»
Helge Rykkja, helgerykkja.com