Anleggsprosa

Kortprosa

Anleggsprosa består av en serie prosastykker og ett dikt, med presise observasjoner av arbeidet på en byggeplass. Stykkene følger bygget fra de første befaringer og til betongarbeidet er ferdig og arbeidslaget kan dra videre. Prosastykkene handler om arbeid, om samhold, om arbeidernes hverdag, deres lengsler og håp - alt fortalt med stor ømhet og byggfaglig innsikt. 

«Det er å stå opp halv seks 230 dager i året. Det er de tørre brødskivene. Det er å ta på seg fuktig yttertøy og hjelmen som gnager merker i pannen. Å ikke kunne få være hjemme hos henne når alt hun vil er å sove. Det er å bruke de samme materialene igjen og igjen. Snekre dem sammen. Rive dem fra hverandre. Komme til hus og gå fra hus. Kjenne vekten av spikerbeltet og verktøyet som dunker mot lårene.»

Om Anleggsprosa

«Helstøpt debut
Tina Åmodt gjør brakker, betongstøv og termoskaffe til forfriskende lesning.»
Miriam Lund Knapstad, Aftenposten

«Original og formfullendt arbeiderprosa om det å bygge hus for menneskene.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Boka er original og har en snert som gjør at jeg gleder meg til neste bok fra Åmodts hånd. Fagbrevet har hun skaffet seg med glans.»
Espen Stueland, Klassekampen

«Tekstane er fortetta, reisverket solid, murane held og Åmodt kan feire kranselag.»
Nora Simonhjell, Morgenbladet

«Viktigare er det at dette er flott litteratur, sakleg og poetisk. Tina Åmodt kastar eit flomlys over anleggsplassen, og ein ser at det er vakkert og nyttig på same tid: 'Mennesker som bygger for mennesker.'»
Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Anleggsprosa er en flott kombinasjon av klok yrkeserfaring og taus og eksplisitt viten om skrivekunst.»
Rolf Enger, Bergens Tidende

«Tina Åmodts styrke er den språklige treffsikkerheten, paret med en poetisk varme i skildringen av jord og jern som gir løfter om et nytt, spennende forfatterskap.»
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

«Og de små prosastykkene om armeringsjern, betong og livet i anleggsbrakke fortjener all den oppmerksomheten de kan få. Dette er ordkonstruksjoner som står som støpt.»
Henning Karlbom, Moss Avis

«Identitet med omgivelsene og menneskene rundt en, å kunne uttrykke seg, beherskelse av materien og redskapene, kroppens utsatthet overfor både liv og død - det vellykka med Anleggsprosa er hvordan byggeplassen viser seg å inneha eksistensielle problemstillinger som gjelder for oss alle.»
Ane Nydal, Vagant

«Kan man skrive vakker, nærgående og personlig prosa om anleggsarbeid? Svaret er et rungende JA!»
«Anleggsprosa er så god at den sannsynligvis vil vinne mange priser og bli oversatt til enda flere språk, og du som leser er et hakk nærmere fagbrevet etter å ha lest denne prosasamlingen.»
Eline Bjerkan, Radio Revolt

«Jeg anbefaler boka og kommer til å spionere på byggeplasser i tiden fremover.»
Ida Jackson, på virrvarr.net/blog

«Prosaen sitter som spikret!
Dette er Tina Åmodt sin debutbok og for en debut! Hun hamrer ned ordene med kort lunte og stille sprengning.
Med korte og konsise stykker skildrer hun et arbeidslag på et anlegg. Resultatet har blitt en kortroman der avsnittene ligner byggeklosser. Man kan kjenne lukten av kaffe på termos, stram menneskesvette, leire og jord. Hun menneskeliggjør figurene uten svulstig og unødvendig litterært pjatt. Handlingen skjer der og da.»
Fred Uno Ljosland Huvenes, på huvenes.blogspot.com