Rust

Roman

«Rust av Pedro Carmona-Alvarez er en av de få romanene som kommer til å gjøre en forskjell i bokhøsten.
Den representerer forfatterens store gjennombrudd, og vil stå igjen og lyse mens de andre bøkene fra bokhøsten 2009 slukkes en etter en.»
Karl Ove Knausgård om Rust i medlemsbladet til Bokklubben Epp

Rust handler om bandet THE WHITE HOUSE, om kameratene Daniel og Thomas og deres forhold til Passolini, den chilenskfødte Miguel Ángel Darío Cortez, som på toppen av sin musikalske karriere forsvinner og etterlater vennene sine i et vakuum. Siden dukker Passolini opp i Buenos Aires, der hans liv veves sammen med utallige andre. Historiene strekker seg tilbake til 60-tallets Santiago de Chile og frem mot militærkuppet i 1973; til militærfamilier og kidnapping av spedbarn i Uruguay, til eksiltilværelser i Uppsala og Stockholm, Berlin og Barcelona; til virkeligheter fylt opp av terror og vold, av forsvinninger og tomrom og sorg. 

Rust er en roman om generasjoner, om hukommelse og arv, eksil, hevn og nostalgi, men også om kjærlighet, musikk, oppvekst, samhold og forvirring.

Om Rust

«Bombe til begeistring. Knallhard lesefest om rock og hevn.
Jeg våger påstanden først som sist: Rust byr på absolutt alt jeg kunne ønske meg av en ny norsk roman. Fra helt små ting, som titlene i diskografien den åpner med, til oppskakende historier om tortur og drap. Men først og fremst at det hele holdes i en skrustikke av unorsk insisterende fortellerglede»
Ole Øyvind Sand Holth, Dagbladet

[score]«Svært, sært og sterkt.
Dette er en høyst enestående leseropplevelse. Det er en mastodont av en utgivelse der forfatteren ser ut til å ville favne alt.
Rust er et voldsomt verk, med en helt særegen stil, og det blir litt i overkant utfordrende når boken byr på et så saftig sceneskift, men du verden for en ambisjon og for en gjennomføring.»
Morten Abrahamsen, VG 

«Rust er et storslått og vel utført prosjekt, kompleks i sin tematikk, men samtidig lekende lettlest.
Rust er nesten en bestselgers antitese, siden hovedpersonen er såpass dunkel og vanskelig å få tak på. Allikevel er det fristende allerede nå å tippe på at dette blir en av bokhøstens mest sentrale utgivelser.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«En svimlende god bok. En bok du vil at andre skal lese.»
Gro Byrkjeland, Bergens Tidende

«Kontrasten mellom de litterære universene, de politiske virkelighetene, det norske og det latinamerikanske, blir en viktig forutsetning for å kunne skrive en slik svær, ulenkelig, underholdende og original roman på et lite språk som vårt.»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Pedro Carmona-Alvarez har mye å fortelle om og har et brennende engasjement for det han er opptatt av. Boka er rik på historier, her er mye å ta av. Det er lesing som nok vil ta sin tid, men den er vel verdt det. En ny norsk stemme, en stor stemme!»
Kjell Moe, Kulturspeilet

«Et av høstens høydepunkter. Fabelaktig godt om rock, oppvekst, hevn og erindring. Ømt, rått og rystende.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

«Den puster og stønner og er full av liv, forplanter seg med voldsom kraft gjennom tid og rom, oppviser uavlatelig vakre, såre, grusomme scener og tar opp en rekke sentrale politisk-filosofiske temaer.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Carmona-Alvarez maktar kunststykket å skrive norsk bandsjargong utan å bli lettvint, og chilensk historie utan å bli for tung. Han er openbert kompetent på begge felt. Så er han då også eksilchilenar sjølv, og har lang fartstid frå undergrunnsrockscena i Bergen. Rust er ein roman som ikkje vil bli gløymt når bokhausten 2009 er over. Ein kan like gjerne byrje lesinga med det same.»
Alf Kjetil Walgermo, Vårt Land

«Årets beste bok er norsk - Rust er skrevet av Pedro Carmona-Alvarez, og er boka du bør gi i gave til deg selv og alle vennene dine. Rust er en 750-siders murstein - når siste side er bladd om, skulle du ønske den var enda lenger.»
Lillian Vatnøy, Cosmopolitan