Forskjellig

Dikt

Forskjellig har Øyvind Berg kalt denne diktsamlingen, hans åttende siden debuten i 1982.

Få lyrikere har vært vanskeligere å plassere innenfor den store norske tradisjonen enn Øyvind Berg. Han har drevet sitt private stormløp mot den vedtatte litterære smak og pyntelighet i litteraturen, og foretatt en grundig poetisk opprensing. I bok etter bok har han snudd og vrengt på vår oppfattelse av hva som er et gangbart uttrykk for verden i dag.

Det er det språklig virtuose som er Bergs kjennetegn, enten han skriver prosadikt, knappe kryptiske dikt eller vers i stramme mønstre. I denne samlingen viser han en ny side ved sitt talent, og presenterer lange retoriske dikt, samt et knippe gjendiktninger av Osip Mandelstam og en oversettelse av Lu Jis klassiske skrift om diktekunsten.

Om Forskjellig

«Som få andre er han i stand til å skrive folkelig med ånd og stil, og med intellektet i baklomma»
Øystein Rottem, Dagbladet

«Og da er vi der vi skal være: Hos en lyriker som kjenner dybdene i språket og lyrikken og som kan kunsten å lodde dem.»
Henning Hagerup, Klassekampen

«Forskjellig har ein klar og spenstig komposisjon. Det spenstige møter ein gjennom heile boka. Alvoret leikar og leiken blir alvor. Her finst eit spenn mellom det høge og låge som er med på å gjere boka til ei spennande diktbok. Og det er berre ein poetisk tenkar som kan skrive slik.»
Anne Karin Torheim, Stavanger Aftenblad