Nede fortelling

Dikt

Øyvind Berg har i de senere årene fått all den oppmerksomhet en anerkjent norsk lyriker kan få, og i fjor fikk han Aschehougprisen for sitt forfatterskap. I år er han ute med en ny samling dikt som har fått navnet Nede fortelling. Dette er hans tiende samling og hans beste til nå. Nede fortelling er en milepæl i dette forfatterskapet.

I Nede fortelling spiller Øyvind Berg på hele sitt poetiske register. Her fins det dikt med engasjement og dypt alvor, side om side med dikt som er rene oppvisninger i humor og salutt.

Om Nede fortelling

«Et høydepunkt i Øyvind Bergs forfatterskap, strammere enn tidligere samlinger, med et saftig og kraftfullt billedspråk.»
Øystein Rottem, Dagbladet

«Avslørende, energisk diktsamling om hvordan språklige forskyvninger kan forandre hele verdenshistorien.»
Ingunn Økland, Aftenposten

«Øyvind Bergs siste diktsamling er politisk. Det er den beste boken han har skrevet. Og jeg mener det er en av de beste diktsamlingene som er skrevet i Norge etter krigen.»
Trond Haugen, Dagsavisen

«Nede fortelling av Øyvind Berg er en bitte liten bok som jeg bare kan håpe at lesningen vil gjøre til et eksemplarisk verk for norsk lyrikk. Han angir Diktets Ånd for oss. Nå, i dag.»
Jan Inge Reilstad, Morgenbladet

«Nede fortelling er ei lita, men stor bok. Som kanskje den største poeten i sin generasjon, er Øyvind Berg slett ikkje nede for telling.»
Ole Karlsen, Dag og Tid

«Det er sjeldent at det kommer ut en så gjennomført velklingende, underlig, raljerende og samtidig seriøs bok som denne på norsk. Her er en usedvanlig, leken språksans i virksomhet som gjør hvert dikt til en opplevelse for seg, med en etter hvert velkjent blanding av høy- og lavstil, reine opplevelseskick, ordspill, halseløse forfølgelsesheat for tanke og formuleringsevne, dypt hengivne kjærlighetsdikt - og noe så adstadig som læredikt.»
Peter Svalheim, Stavanger Aftenblad