Omslaget til Mistanken

Stort omslag

Innbundet

E-bok

Pocket

Mistanken

Roman om en forbrytelse

Lensmann Magnus Akselsen blir utkalt til et hus i ei lita fjordbygd i Korsfjord kommune i Finnmark. I trappa står betjentene hans bøyd over Akselsens søster, som ligger livløs etter et stygt fall. Den avdøde søsterens ektemann blir funnet døddrukken på naborommet, nettopp løslatt fra fengsel hvor han har sonet en dom for drap og brannstiftelse. Det tar ikke lang tid før det brenner igjen, og brannen er den første i en rekke av hendelser, tilsynelatende uten sammenheng, som truer hjem, familier, eiendom og infrastruktur i det lille samfunnet. Folkemeningen i bygda peker raskt ut Akselsens svoger som syndebukk, men etterforskningen leder lensmannen på andre veier som fører rakt inn i en labyrint av slektskapsbånd, vennskap, fortielser, rivalisering og sjalusi. Veien ut skal koste mange dyrt.

Mistanken er Jørgen Gunneruds tiende kriminalroman, og den tredje med Magnus Akselsen i hovedrollen.

Om Mistanken

[score]«Velformet krim
Det skal vise seg at ansvaret for ondskapen er kollektivt, og sjelden har jeg vel lest en mer overbevisende skildring av menneskets litenhet under de sterke krefters spill. Engasjerende og velskrevet om krimlitteraturens urmotiver.»
Sindre Hovdenakk, VG

«[D]et er en helt egen stemning i Gunneruds lavmælte prosa som løfter bøkene hans godt over de mange tettpakkede og mursteinstykke konkurrentene. ... Dialogen er et av Gunneruds varemerker. Setningene er så presise og så treffende, de dirrer som piler i en blink enkelte ganger.»
Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende

«Ny god krim fra en av våre fremste i sjangeren. ... fine naturskildringer, troverdige karakterer og en historie som er full av fint utporsjonerte og kloke nyanser. Det gjør Jørgen Gunnerud til en
liten sjeldenhet i norsk samtidskrim.»
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«[I] en tid der krimromaner flest tyr til lettkjøpte og sensasjonssøkende effekter for å sikre salget, er det en beundringsverdig sindighet og integritet over den gunnerudske metode.»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«God og drivende krim».
Finnmark Dagblad

«Begrensningens kunst er også kunst. Med denne boka viser Jørgen Gunnerud at han mestrer dette til fullt. Og gir dermed sin fortelling en koloritt av ekte utkant.»
Kjell Moe, Kulturspeilet

«Jørgen Gunnerud har skrevet krimsjangerens bygdebok - med en innlevelse du får frysninger av. ... Jørgen Gunneruds tre romaner om lensmann Magnus Akselsen og finnmarksbygda Korsfjord rager høyt i norsk krim og står helt for seg selv i sin annerledeshet.» Arne Guttormsen, Vårt Land

«Hurra for Gunnerud!»
Ole Robert Sunde, Klassekampen