Og været skiftet og det ble sommer og så videre

Roman

Han er fra New Jersey.
Hun er fra Oslo.
De møtes i New York på slutten av femtitallet.
De forelsker seg.
De gifter seg med hverandre og flytter til Asbury Park.
De får to jenter som noen år senere dør i en ulykke.
Livet går i svart.
I 1967 flytter de til Norge.
Året etter får de datteren Marita.

Og været skiftet og det ble sommer og så videre er en liten roman om de store tingene – om kjærlighet, tap og savn og rotløshet, om å leve i en tragedie og vokse opp i dødens skygger.

Om Og været skiftet og det ble sommer og så videre

[score]«Vakker og medrivende fortelling om livsvarig sorg og musikkens livgivende kraft. Pedro Carmona-Alvarez' nye roman imponerer og pirrer: forhåpentligvis er fortsettelsen like rundt hjørnet!»
Arne Hugo Stølan, VG

«Pedro Carmona-Alvarez har skrevet en var bok, en selvbevisst lyrisk bok. [...] Bokens største styrke er betraktningene av mennesker i nært samspill: Det forelskede unge paret, sønnen i konflikt med faren, søstrenes rivalisering: Alle konstellasjonene er velkjente, arketypiske. Slik blir det opp til Carmona-Alvarez' språk og tone å sette dem i spill, og han gjør det med stil.»
Jan Grue, Klassekampen

«Sterk åpning på trilogi fra Bergen [...] Som amerikaner i Norge kjenner Johnny på rotløsheten. Han faller mellom språk og kulturer, glimrende formidlet i dialoger der syntaksen hakker og det veksles mellom amerikansk og norsk. Carmona-Alvarez, som selv kom fra Chile til Norge som tiåring, har en varhet for nyanser i språk og syntaks som underbygger tema.»
Anne Schäffer, Bergens Tidende

[score]«Begavet og poetisk fortellerkunst [...] Med 232 sider lange 'Og været skifter og det blir sommer og så videre' skriver [Carmona-Alvarez] ikke bare tilgjengelig om allmenngyldige tema, som sorg, skilsmisse og forholdet mellom foreldre og barn. Han har sin egen poetiske, gåtefulle stil som det er en glede å bli nærmere kjent med. [...] Bergensforfatteren skriver klokt og godt om det uoverkommelige, om revner i livet. Til tider er Og været skiftet og det ble sommer glitrende formulert. [...] Første bok berører leseren, og gir en tørst etter mer.»
Ann Kristin Ødegård, Bergensavisen

«Stor sorg, et ungt menneskes evne til å klare alt og fremmedfølelsens makt. Pedro Carmona-Alvarez' roman Og været skiftet og det ble sommer og så videre har alt dette. Den er også svært vellykket.»
Leif Ekle, NRK

«Romanen er et studium av sorgen og dens effekt på menneskene den river og sliter i – resultatet er hjerteskjærende godt.»
Solveig Nygaard Langvad, Universitas

«Romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre er det vondeste jeg har lest på lenge. Et fysisk ubehag sitter fortsatt igjen i kroppen min, som føles sønderslitt. Pedro Carmona Alvarez har med sin roman både frastøtt meg og tvunget meg til å lese. Å velte seg i andres smerte i den grad, er noe som lett kan bli for mye, og oppbrukt, men her klarer forfatteren å balansere på knivseggen.»
Kristine B. Fredriksen, Radio Revolt

«Carmona-Alvarez er enormt stø i sin skildring av miljø og tid. [...] fortellingen virker ualminnelig troverdig, som om det er en muntlig gjengivelse av begivenheter som faktisk fant sted. [...] I en roman der hovedpersonene tilbringer en god del av tiden med å høre på musikk, passer det godt at språket er såpass syngende melodisk, og det sjenerer ikke at mye av handlingen gjenfortelles som i et refreng.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Carmona-Alvarez, som selv kom til Norge fra Chile som tiåring, skriver gripende om Johnnys kamp for å finne sin plass i det kalde, norske samfunnet og den tragiske skjebnen til Kari, som mister fotfeste i sorgprosessen. [...] Dialogen mellom far og datter er intens, ærlig og uten tvil det sterkeste leddet i historien. Det er mer enn nok til å glede seg til oppfølgerne.»
Maren Stette Mosaker, Studvest

«Pedro Carmona-Alvarez har etablert seg som en ny stemme i norsk litteratur. Han har allerede bak seg to bøker av svært høy verdi. Det blir spennende å følge ham videre!»
Kjell Moe, Kulturspeilet

«[I] sine beste partier rommer romanen et emosjonelt trøkk som gjør inntrykk.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

6/6 «Og været skiftet og det ble sommer og så videre er en virkelig perle. Utsøkt håndverk og en tragediens triumf. En av de beste bøkene jeg har lest på lenge.»
Espen Selmer-Torgersen, brabok.no

«Dette er en sterk og trist bok. Den handler om en stor tragedie og om hvordan leve videre. Eller kanskje mest om det å ikke klare leve videre. Og den handler om et barn som er født inn i denne tragedien og denne sorgen. Og om hvordan hun skal klare å vokse opp med den bagasjen hun er født med. Dette er bok en i en serie om Marita og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Pedro Carmona-Alvarez har skapt en bok og et univers jeg fortapte meg i og som jeg gjerne vil lese mer om.»
Betraktninger – en verden av bøker, bibliotek og blogg

«en bok det var vanskelig å legge fra seg. Kan anbefales!»
Eva Lunde Hanssen, Ullensakerbibliotek

«En sterk bok som handler om livet rett og slett. Anbefales!»
Nina Gjeruldsen, Porsgrunns Dagblad

«Dette er første bok i en serie om Marita og jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Pedro Carmona-Alvarez har skapt en bok og et univers jeg fortapte meg i og som jeg gjerne vil lese mer om.»
Astrid Terese Skjeggerud, Astridterese.no