Draumeskrivar
Noveller
Ei kvinne klarer ikkje å fjerne neglelakken frå neglene sine, ein litteraturprofessor skal sykle heim frå førelesing og hamnar i eit mareritt, ei kvinne drøymer kontinuerleg om noko anna enn dette, nokon forsvinn ut gjennom bussveggen ein heilt vanleg regnvérsdag, og intellektuelle kriser opptrer også i verdsrommet. I korte glimt viser kanskje livet seg i rein form, anten i draume eller i levande live, men kven kan forstå det, og kven kan fortelje? Draumeskrivar spør.
Om Draumeskrivar
[score] «En drøm av en novellesamling, velskrevet og medrivende.»
Fredrik Wandrup, Dagbladet
5 av 6 stjerner «En skattkiste for den som leser med sinnet åpent for drømmer med underliggende alvor.»
Anne Schäffer, Tara
«Øyehaug er sannsynligvis Norges beste forfatter under 42, en intelligent, eksperimentell, uhyre selvreleksiv humorist som er blitt oversatt til flere språk [...] I Draumeskrivar fortsetter hun å imponere med sin kombinasjon av hverdagsrealisme og smått billedstormende surrealisme med politisk, gjerne feministisk brodd.»
Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet
«I Draumeskrivar er Gunnhild Øyehaug ein klok og vittig guide gjennom landskap der alt kan skje.
[...]
Eit par av tekstane handlar på subtilt vis om seg sjølve, forfattaren sjonglerer suverent med synsvinklar og posisjonar, ho er lærd og leiken på same tid og er fri til å snu og venda på nær sagt alt, men denne fridomen er ikkje naiv, han er fundert på omfattande lesing og djup innsikt i både litterær metode og det indre livet til mennesket.
Gunnhild Øyehaug kan bryta med litterære konvensjonar av di ho kjenner dei; det gjer brotet interessant og inspirerande for lesaren.»
Odd W. Surén, Dag og Tid
«Som alltid ellers er Øyehaug en stilbevisst og humoristisk forfatter. Hun veksler uanstrengt mellom vidt forskjellige fortellerstemmer, hun har et aktivt forhold til virkemidler som ellers lever et stille liv i litteraturteorien, hun er impulsiv og energisk. Alt dette gjør det ofte til en fryd å lese henne.»
Ingunn Økland, Aftenposten
«Virtuost og lekent, med surrealistiske grep, fra svært stilsikker forfatter.
Få skriver så gnistrende fuglelett og lekent som Gunnhild Øyehaug. Ta nå disse 19 nye novellene med tittelen «Draumeskrivar», noen av dem like korte som en bruksanvisning fra Ikea, og likevel byr de alle på overraskende vendinger og småfrekke koblinger.»
Turid Larsen, Dagsavisen
«Friske og frekke noveller om brudd på reglene.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
«Virtuos. [...] Gunnhild Øyehaugs noveller beveger seg med eleganse inn og ut av fiksjoner.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen
«Fortsatt blant våre mest lekne og originale novellister.»
Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende
«I litteraturen har forfatteren magiske evner. Det forfatteren sier er sant, blir sant. Den litterære bevisstheten er som vanlig svært viktig hos Gunnhild Øyehaug, konstant til stede i dette nydelige språket som er både ironisk og dønn seriøst på en gang.»
Silje Osnes Ulstein, bokmerker.org
[score] «Draumeskrivar er en vakker, sterk og velskreven samling av noveller. [...] Dette er et mesterverk av en novellesamling.»
Simen Ingemundsen, Boktimmy
«Gunnhild Øyehaug demonstrerer et formelt repertoar som få besitter, og hennes lek med litterære konvensjoner er virtuos, som den bare kan være hos en forfatter som kjenner disse konvensjonene slik tungespissen kjenner tanngarden. [...] Med sitt trykk og overraskende temperament har Gunnhild Øyehaug i Draumeskrivar kort og godt fått til tekster som indirekte kan lære lesere av med tåpelige uvaner og la dem forstå sine med – og motmennesker litt bedre enn før.»
Odd W. Surén, Vagant
«I novellerna inviterar Øyehaug kaoset och låter det härja fritt. Hon debuterade i slutet av 90-talet med en diktsamling, och en kan beklaga att hon har slutat skriva poesi. Fast, har hon verkligen det? Har hon inte snarare tagit med sig den poetiska inställningen, dess sensibilitet och egensinniga fullmakt, in i sin prosa, som därmed blir en hybrid? Händelserna som skildras kan vara våldsamma, men temperamentet är alltid behärskat, utan att det blir svalt distanserat.»
Björn Kohlström, Bernur