Omslaget til De siste kjærtegn

Stort omslag

Innbundet

E-bok

Pocket

Ikke i salg

De siste kjærtegn

Roman

Birgitte Solheim har blitt så gammel at de fleste av vennene hennes er døde. Ensom og skrøpelig tilbringer hun det meste av tiden i leiligheten sin i Paris, hvor hun er fanget av kroppslig forfall og minner fra et langt liv. Hun har hatt en krevende karriere som hjertekirurg i et mannsdominert miljø, og har aldri prioritert å skaffe seg en familie. Nå forsøker Birgitte å forsones med livet sitt, mens hun tar sine siste blikk på menneskene og verden. Til tross for sin livsvisdom og sine erfaringer, gir hun ikke opp å realisere drømmen om kjærligheten.

De siste kjærtegn er en øm, bitter og overraskende morsom roman om å se tilbake på livet, om tilværelsens ensomhet og om å søke kjærligheten og kanskje finne den.

Om De siste kjærtegn

«Romanen har et godt språk, det er rett og slett en skikkelig god leseropplevelse; den er tatt på kornet og viser at enhver alder kan ha både sin glede og grusomhet. Juryen diskuterte lenge hva det er med denne fortelleren som gjør henne så uimotståelig for oss, og ble enige om at det nok er fordi hun får være akkurat så fandenivoldsk som hun vil være, etter et langt liv hvor hun virker å ha oppført seg ordentlig.»
Fra juryens begrunnelse for tildelingen av Havmannprisen 2020

«På en konsentrert og modig måte, lar Kjersti Anfinnsen dramatikken utspille seg i det stille gjennom et liv belagt av støv og smuler. Dermed blir det så virkningsfullt når Birgitte først roper faen. Romanen viser at veien fra resignasjon til indignasjon kan være kort likevel, hvis vi først innser at vi kan miste noe vi elsker.»
Erik Engblad, Vårt Land

[score] «De siste kjærtegn skifter mellom den bitter-søte skildringen av det som skal utvikle seg til et varmt, vart og vanskelig forhold til en mann, og en uendelighet av perfide utvekslinger mellom [Birgitte] og søsteren i Norge. De siste slutter ikke før naturen krever det. Og ellers ‘må det bli som det blir’, siden det nå ‘er som det er’. Kjersti Anfinnsen sier det ømt og krast for henne, i en flott roman - i det minste for alle lesere på livets oppløpsside. ‘Da sier vi det sånn.’»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«For en liten perle av en roman Kjersti Anfinnsen har skrevet! De siste kjærtegn er gjennomsyret av sarkasme og mørk humor, men handler egentlig om en ensom gammel dame som ser kroppen forfalle og sitt innholdsrike liv passere i sakte revy. Hun er ikke redd for å dø, men hun er redd for å dø uten parykken på. Men akkurat når bitterheten er i ferd med å ta overhånd, banker kjærligheten på. Les den!»
Tara

«Det er en tankevekkende liten perle av en roman. [...] Forfatteren skriver veldig godt og det flyter lett. Hun viser også en stor evne til å sette seg inn i tankegangen til aldrende mennesker. [...] Anbefales!»
Beathe Solberg, Beathes bibliotek

«Ei lita perle av ei bok.»
Henning Sviland, Hennings bokhylle

«En kvinne har prioritert karrieren som hjertekirurg over familie. Nå sitter hun ensom igjen i en leilighet i Paris. Men er det blitt for sent å finne kjærligheten? En nydelig, liten roman som ansporer til å komme seg ut av isolasjonen.»
NRK - årets julegavetips 2019

«Det er ikke ofte man ser bøker om de gamle, der fokuset ligger på å beskrive karakterens tilstand som gammel, snarere enn å utbrodere om hennes ville historier eller intellekt. Slik klarer Kjersti Anfinnsen (f. 1975) å lage en troverdig og klok fortelling, hvor karakteren i siste instans oppleves som sår, ikke bare sur.»
Fra begrunnelsen for nominasjonen av De siste kjærtegn til Subjektprisen 2019

«Herlighet, dette var bra! […] Dette er en roman for alle, ikke bare oss som begynner å kjenne på middagshøyden, men også for unge som fremdeles er litt utålmodig med eldre mennesker. Anbefales sterkt!»
Tine Sundal, Tine sin blogg - litteratur, kultur og tur

«Kapitlene er korte og romanen er bare 143 sider, men den rommer mange følelser og de små bruddstykkene av historier fra Birgittes liv viser til et større bilde som kan pusles sammen av den som leser.»
Randi Landmark, Bokstabelig talt

Nyheter om De siste kjærtegn