Brønnøya

Roman

Realitystjernen Maria Ruge myrdes under en fest på Brønnøya utenfor Oslo, og øyelege og milliardarving Jon Holm Matsen blir tilsynelatende et tilfeldig vitne til mordet. Matsen mistenker straks at motivet for drapet ligger i hans egen fortid og i de hemmelighetene han i 19 år har holdt skjult for familie og venner. Slik begynner en eventyrlig etterforskning av egen hukommelse, oppvekst, studietid og identitet, på jakt etter hvordan Jon Holm Matsen kunne ende opp ved Maria Ruges døde kropp.

Brønnøya er en bok om skyldfølelse, samvittighetsgjeld, om arv og hvitvaskede formuer, og om forsøket på å skjule egne motiver for seg selv og andre.

Om Brønnøya

«Kriminelt god. [...] Stein Sørensen er igjen i en klasse for seg i norsk krim.»
Geir Rakvaag, Dagsavisen

«Sprenglærd og utradisjonell finanskrim [...] Det er bare å sette seg godt til rette, skru av mobilen og akseptere det som skjer. [...] Brønnøya er så visst ingen klassisk krimroman [...]. Kall den heller grublekrim. Boken krever noe av leseren: evnen til konsentrasjon og innlevelse, og til å gidde å lese alle fotnotene. Hvem skulle trodd at det var der man fant gullet?»
Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«Stein Sørensens andre bok, Brønnøya, er minst like ambisiøs og enda litt mer kunnskapssprengt enn debuten. […] Velger man den smale veien derimot, tar seg tid og lar seg rive med i forfatterens ustoppelige strøm av kunnskap, da kommer belønningen: en kompleks og mangslungen fortelling. Notene fyller og bygger, lar helheten få den plassen den trenger. […] Brønnøya kan godt få en bås for seg selv. Kanskje fortjener den det også. Velg den smale vei og les.»
Leif Ekle, NRK

«Årets gavepakke til folk som synes at livet er for kort til å lese krim [...] Stein Sørensen skriver original, krevende, interessant krim som bryter med de fleste sjangerforventninger.»
Inger Bentzrud, Dagbladet

«Stein Sørensen spiller opp til vilter dans i sin andre roman. [...] Brønnøya er nærmest en megaloman roman, og den lekne referanseveven strekker seg fra kulturens sentrum (Bibelen) til litteraturens mest obskure ytterkanter. [...] Med Brønnøya har Sørensen skapt en ordentlig god skrøne av en finansroman.»
Ida Vågsether, Morgenbladet

«Stein Sørensens Brønnøya er en oppvekst­roman med fotnoter til en uutgravd kriminalgåte. Det er sjelden at en matematisk formel utgjør knekkpunktet i en roman, og det er kanskje ikke potensuttrykket xn i og for seg som snur opp ned på Stein Sørensens nye roman Brønnøya heller, men da uttrykket dukker opp litt mindre enn en sjettedel inn i romanen, endrer boka karakter. Dessuten kan potensen leses som et uttrykk for hva romanen vil fortelle, for hvilken størrelse angir egentlig det ukjente x opphøyd i det potensielt uendelige n? Alt og ingenting samt det imellom. [...] Det er noe besnærende ved Brønnøyas strukturerte kaos.»
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

 «Det er ikke tvil om at Sørensen har funnet sin stil; her er det økonomisk svindel, arv basert på hvitvasking av narkopenger fra karteller i Mexico og Colombia, innsidehandel, skatteunndragelser i skatteparadiser. [...] Sørensen er en kunnskapsrik forfatter. Krimsjangeren er egentlig bare et stativ han henger sine referanser til økonomi, psykologi, filosofi, kunst, medisin og patologi på.»
Stein Roll, Adresseavisa