Øyeblikk for evigheten

Roman

For den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim går det meste i oppløsning mot slutten av livet. Det kroppslige forfallet fanger og isolerer. Selv om samlivet med kjæresten Javiér kan være krevende, er det først og fremst livsbejaende. Birgitte reflekterer kompromissløst, tidvis vittig, tidvis sårt, over livets vondeste øyeblikk og sine erfaringer med tap, sorg og savn i en verden som fremstår mer og mer fremmed for henne.

Øyeblikk for evigheten er en øm, bitter og morsom roman om kjærligheten, døden og tilværelsens ensomhet.

Om Øyeblikk for evigheten

Nominert til EUs litteraturpris!

«Dette er en svært god og klok bok. Og det er ikke bare det uavvendelige som gjør den så gripende. Det er den sterke innlevelsen, fremfor alt i Birgitte, men også at det vanskeligste framstilles med utsøkte og enkle ord. De røper dyp forståelse, både for resignasjonen, og for tapsopp­levelsen, når den elskede blir borte. [...] På en nydelig måte, i løpet av 109 små sider med mye tenksom luft på hver side, formidles menneskelig aldring i retning av total stillhet. Nyansene er tatt vare på, like til siste punktum. Dette er en tekst man lar synke inn, ikke en man vil snakke i hjel.»
Janneken Øverland, Klassekampen

«Anfinnsen tilbyr […] ein komposisjon som ikkje overforklarer, som ikkje fyller ut alle romma, men lèt lesaren gå inn og trekke samanhengane sjølv. Det skapar ei vital lesaroppleving. […] denne korte romanen [blir] rikare og meir mangfaldig enn fleire andre romanar med større volum.»
Ingvild Bræin, Dag og Tid

«Dette er rett og slett nydelig.»
Beathe Solberg, Beathes bibliotek. 

«Med lågmäld humor och vemodig sorg tecknas bilden av den gamla Birgitte, intelligent men på något sätt förbipasserad av livet. En oerhört vemodig rad i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas kommer för mig: ‘Mig gick livet förbi.’ Lite så är det också för Anfinnsens Birgitte. När den här fina och känsligt skrivna romanen närmar sig slutet är det uppenbart att vi följer huvudpersonen mot det oåterkalleliga slutet på livscykeln – jag kan inte föreställa mig att vi får en tredje roman om Birgitte.»
Björn Kohlström, Bernur

«Alderdommen sett via ekskirurgen Birgitte. Reflektert, modig og vemodig om skrantende helse, aldrende kjærlighet og den uavvendelige slutten.»
Janneken Øverland, Klassekampen – Årets beste bøker

«Dette er en kort roman, med korte kapitler og treffende overskrifter. Bør leses sakte, nyt språket. Øyeblikk for evigheten er en varm, øm, trist, litt morsom, sjarmerende og meget velskrevet roman, anbefales.»
Anita Ness, Artemisias verden

«Jeg har nettopp lest Øyeblikk for evigheten, en besk og sår, men vidunderlig roman om et samliv preget av aldring, forfall og død, ja, vidunderlig! Forfatter Kjersti Anfinnsen, 46 år ung, strekker hånden ut til den eldre generasjonen og menneskeliggjør våre erfaringer. Derved skaper hun et emosjonelt og mentalt bånd mellom generasjonene. Hun viser til det jeg lengter etter, at alderdommen må normaliseres, at livsfaser må anerkjennes.»
Sissel Gran, Om aldring i Morgenbladet

«Kjersti Anfinnsen: Øyeblikk for evigheten.»
Tor Åge Bringsværd om Forfatternes favorittbøker i 2021, i Bok365

«Kapitlene er knappe, sjelden på mer enn en side, men Anfinnsens formuleringer er så elegante at hun kan fortelle en hel historie på en setning.»
Hilde Sol

«Jeg liker romaner som har korte kapitler, ikke for mange sider, og likevel har et stort innhold som gir meg noe å tenke over. Dette er en slik bok.»
Åslaug, Min bok- og maleblogg

«Kjersti Anfinnsens mesterlige lille fortælling om det sidste led i alderdommen er urimeligt smuk og indeholder præcise doser humor og smerte i det flotte portræt af Birgitte ... Samtidig er Øjeblik for evigheden også en vægtig påmindelse om, at vi skal behandle vores ældre og syge med respekt og indlede en samtale, selv om det kan være svært at få øjenkontakt.»
Anna Møller, Femina