Dronning av England

Dikt

Dronning av England er en salig blanding av dikt og fragmenter, korttekster, punktlister, brev og bilder - holdt sammen av en gjennomgripende insistering på det store i det lille: «Jeg leter etter ordene som tåler belastningen av å stå alene, på en linje eller side for seg selv.» Motivene er mange og går igjen i tekstene - språklige figurer, forbudte bilder, kirker og kongehus, papirbåter og spøkelsesskip. Gamle og nye tradisjoner griper inn i hverandre - språkfilosofi og kirkehistorie, klassisk retorikk og konseptualisme - resultatet er en bok som i form og innhold ikke ligner noe annet i den norske samtidslitteraturen. Stillferdig og bestemt, tradisjonsbevisst og nyskapende - Dronning av England er et tidløst forsvarsskrift for poesien.

Om Dronning av England

«Jørn H. Sværen erklærer poesien for et åpent land igjen. [...] Ikke bare anbefales boka på det aller mest veltempererte, den foreskrives - som litteraturhistorisk nedslagsverk, sjelesorg og estetisk nytelesesmiddel.»
Thor Magnus Tangerås, Klassekampen

«Kjærleikserklæring til lesinga og boka. [...] Uansett sjanger, skriv Sværen med tankevekkande pregnans og klårleik, jamvel når han seier noko om komplekse tekstproblem.»
Sindre Ekrheim, Bergens Tidende

«Denne boka bør leses langsomt. Dronning av England er en gjennomført utgivelse, der forfatteren selv har stått for omslag og utforming. Uttrykket er uvant og sammensatt, og utfordrer leseren.» 
Fra juryens begrunnelse, Månedens debutant februar, Norli

«Dronning av England er original, (gammal)modig og frisk. Les!»
Nora Simonhjell, Morgenbladet

«Dronning av England diskuterer poesi både i teori og praksis, og er en av årets mest tradisjonsbevisste norske bokutgivelser.»
Espen Grønlie, Vinduet 1/2011

«Sværen arbetar med stillhet, renodling och koncentration. Boken (biblarna) väcker vördnad, andakt. Enkelheten kan inte förskjuta symboliken. En röd kvadrat, ett mellanslag, ett semikolon och ändå bågnar verket av existentiell närvaro: 'alt er ekspresjonisme'.»
Ingmar Lemhagen, Vagant 2/2011

«Sværens dikt er fortettede invitasjoner til fullførelse. [...] Som all stor kunst er også Sværens bok smittet av de samme refleksjonene [om livet, døden, historien]. Slik blir også apologien i bokens siste seksjon forståelig: 'de store ordene' - 'tilgi dem'.»
Sigurd Tenningen, Vagant, 2/2011

«Alt i alt er Dronning av England en bok med stor variasjon, som kan leses raskt eller sakte. Den anbefales til alle som elsker moderne poesi og alle som vil ha noe litt annerledes. Alle andre burde kanskje tenke seg om to ganger.»
Maren Hjorth, Bokavisen