Arbeidsnever

Noveller

Tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris 2016! 

Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt.  Vi møter Trygve som snart skal bli far, og som har en usikker og tung lagerjobb, Frank som bor hjemme med sin mor og i det siste har fått et godt øye til den nye dama på kroa. I tillegg møter vi tre gamle venner som drar på hyttetur bare for å havne i ei grøft, og ungkaren Andrè som må ta en kikk på sitt eget liv.

Novellene utspiller seg i samme miljø, og handler om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.

Om Arbeidsnever

«Arbeidsfolk skal ha arbeidsnever og drikke vanlig øl. Det er det viktigste kjennetegnet, ifølge debutanten Jan Kristoffer Dale. Han skriver noveller fra gølvet, fra innsiden.» 
Atle Christiansen, Aftenposten – Årets beste bøker 2016

«Novellenes blikk for det vanlige, ikkesuverene mennesket – beskrivelsene deres av levd liv og arbeid – gjør dem til årets debut.»
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen – Årets beste bøker 2016

«Det som slår meg aller sterkest i denne lille, men uhyre sterke novellesamlingen, er ømheten for det vanlige, ikke-suverene mennesket. Novellene beskriver ganske enkelt levd liv, og for eksempel avslutningsnovellen er en stillferdig hyllest til betydningen vi har for hverandre, til avhengigheten vår av andre mennesker. Jeg kan ikke få sagt mange nok ganger at det har en verdi å opprette flere kontaktpunkter mellom det litterære univers og det livet størstedelen av befolkningen lever. Dale har skrevet elegante og dempede bidrag til dette.» 
Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen – månedens bøker

«Arbeidsnever har blitt en av de fineste novellesamlingene innen 'røff bygde-realisme', siden Kyrre Andreassen debuterte med Det er her du har venna dine, i 1997. Og det er jo en god stund siden.»
Ingvar Ambjørnsen

[score] «Tiltalende novelledebut i underklasseperspektiv.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Dales noveller er tilsynelatende enkle i sin oppbygging. De beste har i tillegg sine 'carverske' øyeblikk av stemningsskifter som lavmælt løfter fortellingen til noe mer enn den var i starten. Alle er konkrete, fri for all slags pynt, metaforer inkludert.
[...]
Samlingen er bygget opp med en løs indre sammenheng, noen navn går igjen, stedene er konstante, atmosfæren gjenkjennelig. Ekstra fint er det at kvaliteten og intensiteten i stoffet i mine øyne stiger for hver novelle.»
Leif Ekle, NRK

[score] «Fortellerstilen har en ledighet ved seg, og hele novellesamlingen trer fram som varme og troverdige portretter av helt vanlige liv.»
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

5 av 6 stjerner «Språket er knapt, beskrivelsene inderlige og dialogene troverdige og gode, dialekt-grepet fungerer også godt. Forfatteren utbroderer ikke tematikken, i stedet viser han oss hva det handler om! Anbefales!»
Anne Schäffer, Tara

«Arbeidsnever er ein særs heilstøypt og lovande debut.»
Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid

5 av 6 stjerner «Stilfærdigt og enkelt skrevet uden overdreven brug af tillægsord rammer denne lille novellesamling præcist og lige i hjertekulen.» 
Bent Stenbakken, Nordjyske Stiftstidende

«De er fine, stilfærdige på den fede, Helle Helle – og Peder Frederik Jensen-agtige måde, disse små noveller af den norske forfatter Jan Kristoffer Dale. [...] For et par generationer siden var der oftere job og kvinder til arbejdsmænd som dem i novellerne. Men Dales små beretninger viser med sylespids præcision, hvorfor der måske ikke er det nu. Jeg håber, at mændene læser med.» 
Marie Louise Kjølbye, Information

«Fortellingene leseren blir servert er avrundede, og de inneholder ofte skarpt tegnede, rørende scener. Jeg kommer for eksempel til å huske paret som legger seg i en elggrop som fortsatt har elgens kroppsvarme; de blir liggende der, i et litt keitete forsøk på å døyve kvinnens lengsel nordover, få henne til å føle seg hjemme. Scenen er vart og levende beskrevet, den er troverdig.»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

«Arbejdsnæver er en flot prosadebut. Historierne er sikkert og stilrent fortalt.»
Mathias Anker Kure, Kulturkapellet

«Novellene er etter mitt skjønn helstøpte i sin form, og Dale har en utrolig sensitiv måte å skrive på som imponerte meg stort. Historiene er så godt skildret, han evner å skape stemninger som suger meg inn etter første side og holder meg der til samlingen er ferdig lest. Historier om mennesker og system som kryper under huden på meg.Jeg håper virkelig at så mange som mulig leser Dales novelledebut. Og jeg ser virkelig frem til å følge ham videre i forfatterskapet. Jan Kristoffer Dale er et utvilsomt talent. Anbefales!»
Anita Ness, Artemesias verden

«Dette må være det en kaller for en meget lovende debut – jeg gleder meg til fortsettelsen!»
Beathe Solberg, Beathes bokhjerte

«Sympatisk bilde av arbeiderklassen.»
Atle Christiansen, Aftenposten

«Uten å bli for eksplisitt peker Dale på grunnen til at hverdagen er blitt slik den er, hvorfor noen dropper ut av skolen, hvorfor noen blir hjemme. Det gjør dette til noe mer enn en skittenrealistisk, norsk hverdag. Forfatteren utbroderer ikke tematikken, han viser oss hva det handler om.»
Anne Schäffer, Vårt Land

«Arbeidsnever handler om vanlige folks erfaringer. Alle tekstene holdes i et dempet tonelag, men er ikke resignert, til tross for at menneskene vi stifter bekjentskap med delvis har gitt opp eller ikke helt hvor de skal gjøre av seg. Eller hvor veien går videre. Novellene skildrer hverdagslig virkelighet uten heroiske handlinger eller dypt meningsfulle begivenheter eller storslagne tanker. Den forteller om dagene som går uten at vi helt vet hvorfor, eller hvor de ble av, uten at vi helt kan holde tritt. Livet er fargelagt i grått, eller mer blåtonet kanskje, sier den. Det er jo dette eksistensen består av for de fleste, også – men det er sjelden den avdekkes, og beskrives, så presist som i denne lille, men sterke, novellesamlingen.»
Kjetil Røed, Littkritikk.no

«En ny novellemester.» 
Johannes Jystad, Under Dusken

«Arbejdsnæverne fletter fingre med hinanden i vellykket debut. [...] Arbeidsnever er en lille, intens samling af fortællinger om den lavere sociale klasse i Velfærdsnorge. Selvom den helt klart rummer et politisk aspekt, så synes jeg først og fremmest, at den skal læses for sit ømt fortalte og komplekse persongalleri. Det ordknappe sprog er en af de væsentligste faktorer, der gør Arbeidsnever vellykket. Fortællingerne er rørende uden at være kvalmende – og intense uden at være utroværdige. Det er satme svært.» 
Malou Staalholt, modspor.dk

«Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale er en veldig bra novellesamling.»
Gro Skrøvset, Groskros verden

«Spennende debutant med viktig bok» 
Oddbjørn Snekkerbakken, HK-nytt

«Som om han var en durkdreven novellist klarer Dale på svært små flater å gjøre det lille til noe stort – akkurat slik denne sjangeren krever om den skal bli tatt ordentlig på alvor. Ensomheten, annerledesheten, kjærligheten, bygdestoltheten – det blir troverdig alt sammen.»
Jan-Erik Østlie, Fri Fagbevegelse

«Författaren sätter fokus på ömtåligheten hos människor. Det är kanske en träffande beskrivning. Men det finns mycket att upptäcka i Dales noveller, och hans bok begränsar sig inte till en etikett.
[...]
Jag är speciellt imponerad av bredden i persongalleriet, och av hur saker ibland blir belysta från det motsatta hållet.» 
Marcus Gustafsson, Debutant.nu

«Forfatteren skriver en minimalistisk prosa med fin indlevelse og enkle virkemidler.»
Frank Sebastian Hansen, Ekstra Bladet

«Dale skriver om helt vanlige liv med helt vanlige problemer, og det gjør han med varme og dybde.
[...]
Dales fortellerstemme er enkel. I betydningen av at det ikke er et blomstrende språk fullt av metaforer, omveier og beskrivelser. Han mestrer å gi tekstene stor dybde ved å skrive enkelt.» 
Taran Anne Sæther, Gnist

«Dette var en bok jeg hadde vanskelig for å legge fra meg underveis.»
gjenstridig.blogspot.no