Omslaget til Presens Maskin

Stort omslag

Innbundet

E-bok

Pocket

Presens Maskin

Presens Maskin handlar om Anna og Laura. Dei er mor og dotter, og idet verda eit overraskande sekund deler seg i to parallelle univers ein gong på 90-talet, blir dei fanga i kvar sin del. Tjueein år seinare har livet gått vidare som om ingenting har skjedd, men i dei to kvinnene sine liv er det noko som ikkje stemmer.

Presens Maskin er ein kjærleiksroman om livets ubotelege einsemd. Om uante konsekvensar av feillesingar, om fåkunne og undring, om merkelege lys på himmelen, strandsniper, barn, språkets indre, uforståelege pianostykke, og ikkje minst, om menneske i relasjon til andre menneske.

Om Presens Maskin

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
«Roman som utvider tankene.
Øyehaug skaper et sinnrikt og flertydig romanunivers med parallelle verdener.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

[score]
«Gunnhild Øyehaug gjør fiksjon 'great again'.
Fantasiens triumf.
Gjennomlyst og virtuost.
En vakker roman om tap, ensomhet og fellesskap.»
Fredrik Wandrup, Dagbladet

«En av landets smarteste og kuleste forfattere.»
Knut Hoem, NRK

«Bokens språk er i særklasse, og den kan leses utelukkende for sine gode replikker og humoristiske scener. I en tid hvor mange forfattere skriver litteratur som ligger tett opp til eget liv, er Presens Maskin et friskt, visjonært pust fra en forfatter som ikke har sin make i norsk samtidslitteratur.»
Nominasjonsjuryens begrunnelse til Ungdommens kritikerpris 2019

«Även om det handlar om parallella världar är det stora temat ensamhet och saknad, och jag kan inte avhålla mig från att läsa in symboliska innebörder i tidshacket som uppstår. Det är svårt att leva, oavsett om man lever ensam eller tillsammans, och den här romanen vill utforska bådadera. Det här är allmänna ämnen, jag menar ensamhet, saknad, svartsjuka, glömska, men det originella är ju hur Øyehaug syresätter dem med ett perspektiv som måste kallas genialiskt, även om det begreppet håller på att bli urvattnat. Dessutom är det inte alls så långsökt som det verkar, detta att försvinna, upphöra att existera – det händer ju hela tiden i våra liv.»
Björn Kohlström, Bernur

«Det er paradoksalt, at en roman, som så demonstrativt gør opmærksom på sir eget rammeværk, samtidig handler om nogle personer, som netop ikke føles konstruerede. Det er dem, Laura og Anna og de andre, som giver romanen den melankolske tone, men også humoren. Øyehaug har ikke kun et skarpt blik for det sære og skæve, men for hvordan mennesker faktisk omgås hinanden. Hvordan vi lever  sammen og taler sammen, ikke mindst i parforholdet. […] Presens Maskin er fyldt med UFO-rapporteringer og mørkt stof, det ekspanderende verdensrum og parallelle universer, men der er forholdet mellem menneskene, og afstanden imellem dem, som findes i kernen af det hele.»
Kristin Vego, Vagant

[score]
«Lærd, morosam og truverdig. [...] Som lesar blir ein fanga inn i Øyehaug sitt nett, samtidig som ho frå innsida maktar å gjera dette puslespelet av personkonstellasjonar oversiktleg.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«At nokon tør skrive romanar som eksplisitt handlar om språket, til og med om sjølvaste eksistensen – og klarer å gjere det lesverdig og spanande, faktisk morosamt. Kort oppsummert: Det er fint at Gunnhild Øyehaug skriv bøker.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Øyehaug har skrive ein svært original tekst der ho leikar seg med både forteljarform, handling og språk, utan at det nokon gong blir kunstig.»
Katrine Judit Urke, Dag og Tid

«Humor og overskudd preger Øyehaugs roman, som legger seg tett på en ganske gjenkjennelig bergensk hverdag. [...] Øyehaug har skrevet en ny språklig velopplagt roman, hvor det aldri er kjedelig å være.»
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

«Aller mest er dette en bok om å være menneske sammen med andre mennesker, og å måtte forholde seg til de kreftene i verden man ikke rår over. Alt har blitt satt sammen, og alt skal rives fra hverandre igjen. […] Det er rett og slett godt litterært håndverk.»
Maria Dorothea Schrattenholz, Bokvennen Litterær Avis 

«Øyehaugs bøker er virkelighetsutvidende på flere plan; de er fulle av overraskende innfall og assosiasjoner, og rommer både alternative verdener og språklig spenst.»
Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet 

«En hyllest til fantasien.»
Sindre Andersen, Klassekampen

«Uanstrengt humor med sterk menneskelig innlevelse lever side om side med intellektuell distanse i Gunnhild Øyehaugs litterære univers. [...]  En upretensiøs og varm historie om menneskelig savn og dagligdagse utfordringer.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Forfatterguden. [...] Romanen er velskrevet, morsom og til tider uhyggelig.»
Kenneth Moe, Aftenposten 

«Øyehaug syr sammen språktematikken og handlingen på en stilig og original måte, og man kan kose seg med å oppdage stadig nye sammenhenger i teksten.»
Goro Aarseth, Deichman Litteraturbloggen

Nyheter om Presens Maskin