Johannes' åpenbaring

Roman

Tidligere standupkomiker Johannes Kaupang reiser tilbake til Skatøy for å begrave faren sin. Faren, en folkekjær lege, har hengt seg på sitt eget kontor. Johannes og faren har mange års uvennskap bak seg, og under forberedelsene til begravelsen dukker det opp brev som faren har skrevet om livet sitt på Skatøy. Johannes begynner å undersøke hva faren egentlig har drevet med, og hvem han var bak den ulastelige menneskevenn-fasaden. Han får etter hvert øye på en mann han ikke kjenner, og som er styrt av krefter han ikke vil vedkjenne seg. Samtidig nærmer bisettelsen seg. Johannes har et anstrengt forhold til både slekt og andre på øya, relasjoner som ikke blir enklere etter farens død.

Johannes’ åpenbaring er en roman om mennesker som veksler mellom å avvise og klamre seg til hverandre, og om det du burde ha visst og kanskje aldri får vite om dine nærmeste.

Om Johannes' åpenbaring

[score] «Han har en genuin fortellerstemme, preget av detaljerte observasjoner, gode persontegninger og effektive miljøskildringer. Plottet, konfliktene, de uttalte konfrontasjonene og de uuttalte spenningene mellom personene, er fortalt slik at man bare må bla videre.»
Inger Bentzrud, Dagbladet

«Halberg med sterkt comeback. Fortida kommer vi ikke unna. Den er samtidig glatt og vanskelig å få tak i. «Johannes' åpenbaring» er en sterk påminnelse. […] Dialogene sitter med stor selvtillit på sidene, de er preget av forfatterens øre og sikre teft for karakterer og deres uttrykksmåter. […] Romanen er lett å lese, men på ingen måte lettbeint. Tvert om. I lange stykker er det som om fortellingen leser seg selv – av bare farten. Det er en glede å registrere at Jonny Halberg er tilbake. Vi må håpe at mer er i gjære.»
Leif Ekle, NRK

[score] «Fremragende om skakkjørte familierelasjoner, med religiøse og eksistensielle undertoner. […] Halberg er en begavet forfatter. Han er drivende god på å skildre skakkjørte, konfliktfylte og dysfunksjonelle relasjoner, som liksom bare «har blitt sånn». Han har en egen følsomhet for det ordløse spenningsfeltet mellom mennesker, står for en hemingwaysk knapphet og meningstetthet, og får sagt mye mer om romanpersonene i dialogene enn det romanpersonene selv faktisk sier. […] Hovedpersonene plages og preges av en rå maskulin sårbarhet og famlende religiøs og eksistensiell søken, og forfatteren bekrefter på en høyst overbevisende, velskrevet og leseverdig måte at han ennå er blant landets fremste med tanke på å nærme seg ‘hvad ei med Ord kan nævnes’.»    
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«Halberg har mange styrker, en av dem tett sammenvevde betydningslag. Romanen var definitivt verd å vente på.»
Astrid Fosvold, Vårt Land

«Vitalt comeback»
Anne Merethe Prinos, Aftenposten

«Velskapt og spennende familiedrama.»
Turid Larsen, Dagsavisen

«Jonny Halberg tar oss med på ei reise i død, sorg, løyndomar og familiedynamikk, men òg i ypparleg språkføring og forteljarkunst.»    
Ingvild Bræin, Dag og Tid

«Frem trer et portrett av en vrang og kompleks figur, som i live rommet langt flere nyanser enn sønnen opprinnelig var i stand til å tilskrive ham. Jonny Halbergs første roman på altfor lenge er en seriøs og substansfylt bok jeg er glad jeg fikk tid til å lese til slutt.»  
Leif Bull, DN